Karpuz kabuğundan ihracat yaptı
30.10.2010 - 09:36
Muhabir : Elif Işıl BAŞKAYA
Kategoriler : Gıda
İller : İzmir
Yazdır Arkadaşına Gönder Yorum Yap
Facebook Google Yahoo
Mixx Digg StumbleUpon
Del.icio.us friend feed Twitter
Bu sayfalarda bulunan yorumlar okuyucuların kendi yorumlarıdır. Yazılanlardan gazetemiz sorumlu tutulamaz.
Osman Arolat, yazılarıyla gündeme ışık tutuyor
Bu habere ait etiketler:
izmir , Agme Gıda
İZMİR - Şekerleme sanayinde kullanılan meyve salamuralarını üreten Agme Gıda, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan ve Tayvan'a yılda 5.5 milyon TL değerinde 5 bin ton ürün ihraç ediyor. Gıda sekötründeki dünya devlerine ürün gönderen firma, salamura karpuz kabuğu, kavun, antepfıstığı, armut, ayva gibi pek çok ürünün yanı sıra alkollü kiraz da üretiyor. Firmanın ürünleri, reçel, pasta, kek ve çikolatalarda kullanılıyor. Avrupa'ya gönderilen salamura karpuz kabuğu ise reçel üretiminde kullanılıyor. Yüzde 100 yerli sermayeli Agme Gıda ve yüzde 50'si İtalyan sermayeli Agmefrutta'yı kuran Ahmet Göksel, geçici konserve edilmiş ve direkt tüketime elverişli olmayan mamül çeşidine giren ürünleri büyük ambalaj ve fıçılarda ihraç ettiklerini ifade etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Ticaret Borsası'nda Meyve ve Sebzelerin Toptan Ticareti Komitesi üyesi olan Göksel, şekerleme sanayinde kullanılan meyve salamurası konusunda kendilerini geliştirdiklerini ve ihtisas sahibi olduklarını kaydetti. Salamura kirazın en önemli kalemlerinden biri olduğunu söyleyen, ikinci önemli kalemlerinin ise alkollü kiraz olduğuna dikkat çekti. Göksel, en büyük ve en çok ürün gönderdikleri müşterilerinin dünyaca ünlü bir İtalyan firması olduğunu, kirazların plarinli çikolatalarda kullanıldığını söyledi.
Tayvan'a komposto gönderdi
"Avrupa ülkeleri, reçel üretiminde kullanmak üzere bizden salamura karpuz kabuğu istiyor" diyen Göksel, salamura karpuz kabuğu, kavun, armut, kayısı, ayva, antep fıstığı, incir, portakal kabuğu ve salamura turunç kabuğu ürettiklerini dile getirerek, "Ürünlerimizin tamamı şekerleme sanayinde kullanılıyor. Bir kısmı reçel hammaddesi olarak kullanılıyor ya da pastaların üzerinde gördüğümüz meyveleri, keklerin, çikolataların içindeki hammaddeleri üretiyoruz. Ürettiğimiz bütün ürünler gecisi konserve edilmiş, direkt tüketime elverişli olmayan ürün çeşidine giriyor" dedi. Bu yıl 5.5 milyon TL civarında ihracat yaptıklarına dikkat çeken Göksel, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan'ın ana ihracat yapılan ülkeler olduğunu, ilk olarak bu sene Tayvana'a da ürün gönderdiklerini söyledi. Göksel, Tayvan'ın kendileri için bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, "Tayvan'a komposto gönderdik. Bursa'da bir kardeş kuruluşumuz var, ithalat ve ihracat bacağında birlikte hareket ediyoruz. Birlikte bazı projeler geliştiriyoruz. Onlar iç ve dış pazar için meyve kompostoları üretiyor" dedi.
İthalat da yapmak zorunda kalıyoruz
Göksel, Türkiye'de uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarım ürünlerinde istikrarsızlık yaşandığını bu nedenle dönem dönem ithalat yapmak zorunda kaldıklarının altını çizerek, "Yeri geliyor ithalat yapıyoruz. Örneğin şeftali fiyatları bu sene yine yüksek. Türkiye bu sene yine ithalat yapacak. Çünkü bizdeki sunum fiyatına, Yunanistan'daki fabrikalardan normal şeftaliyi alabiliyorsunuz. Türkiye'de bir tarımsal sanayi var mı? Bu kadar üretime yok denebilir. Türkiye, son bir yılda 1 milyar dolarlık meyve ihracatı yaptı. Bunun içine meyve suyu da, şarabı da giriyor. Dünyadaki ticaret miktarı ise 150 milyar dolar, yani biz bu pastadan yüzde 1 - 1.5 gibi pay alıyoruz. Böyle bir iklim ve toprak var, hür teşebbüs va ama bir yerde takınıp kalınıyor" dedi.
Türkiye'de salamura kiraz üreten üç firma olduğunu bu firmaların üçünde de İtalyan ortaklığın bulunduğuna dikkat çeken Göksel, salamura kiraz konusuna İtalyanların hakim olduğunu, Bulgaristan, Moldovya gibi ülkelerde de bu işi İtalyanların yaptığını ifade etti.
Hedef kokteyl kiraz ihraç etmek
Ahmet Göksel, ihracat için kendilerine pek çok ülkeden talep geldiği bilgisini vererek, hedeflerinde kokteyl kirazı çeşidini üretmek ve ihraç etmenin olduğunu vurguladı. Türkiye'nin her yerinden ürün aldıklarını söyleyen Göksel, "Türkiye'de çok fazla çeşit kiraz var ama şu cins endsütriyel anlamda kullanılır diyemiyorsunuz. Avrupa'da endsütriyel ürün rafa gelmez ama bizde pek çok ürün satılıyor. Mahsul az olduğu zaman endüstriyel anlamda kıtlık çekiyoruz" dedi. Göksel, bürokratik işlemlerden yıldıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "İhracatı vergi dairesine, çevre il müdürlüğüne, tarım il müğdürlüğüne, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na rağmen yapıyoruz."
Tarımdaki gelişmeleri ilk siz öğrenin