Yazılım ve Ticaret
Yazılım Mühendisliği başka, ticaret başka bir alandır.
14 Şubat 2009
Şu ana kadar bu blogdan paylaştığım yazıları okuduysanız, yazılımın korkulacak bir şey olmadığını elimden geldiğince vurguladığımı görürsünüz. Evet, çok kolay değildir, ancak korkulacak kadar zor da değildir. Ve bence Yazılım Sektörü, Türkiye için bir uluslararası rekabet alanıdır, ülkemizin gelişmesinde büyük payı olabilir. İşte tam olarak da bu sebepten, benim misyonum, olabildiğince çok insanı yazılımla tanıştırmak, yapıp yapamayacaklarına karar vermelerine yardımcı olmak ve yapabilirim diyenlere elimden geldiğince yol göstermektir.
Yazılım Mühendisliği, tüm diğer disiplinler gibi ciddi bir alandır ve yazılımın kendine has doğası ve çok yeni bir geçmişe sahip olması nedeniyle daha bebeklik çağındadır. Yani daha öğrenecek çok şeyimiz var.
Hem yazılım geliştirenlerin hem de yazılım müşterilerinin öğrenecek çok şeyi var!
Yazılım geliştirenlerin öğrenmesi gereken şey açık: “Yazılım Mühendisliği”. Artık "programlama"nın ötesine geçip "kaliteli yazılım geliştirme"ye başlamalıyız. Bununla ilgili çokça kaynak var, daha da geliştiriliyor.
Diğer taraftan yazılım müşterilerinin işi daha zor. Bir tarafta ciddi bir yazılım/bilgisayar mühendisi kadrosuyla hizmet veren profesyonel şirketlerin verdiği on binlerce dolar civarındaki teklifler, diğer tarafta aynı işi birkaç bine yapacağını iddia eden yeni girişimler. Bu noktada müşteri özel bir yazılım yaptıracaksa yazılım şirketini iyi değerlendirebilmelidir. Müşteri eğer paket program alacaksa, bu sefer mevcut alternatiflerden kendisi için en uygununu tercih etme yoluna gitmelidir. Bu şık daha çok satın almacıların uzmanlığına girer. Bu işin bir boyutu…
İşin başka bir boyutu da, dayımın arkadaşının bir mobilya mağazası var, ona bir “satış takibi” yazayım. Bizim oğlanın bir arkadaşı var, ona bir “stok takibi” yazdıralım… Bu sadece yazılım sektörünün değil tüm sektörlerin yaşadığı bir durumdur. Bu her zaman olabilecek bir şeydir ve bunu ticari saymıyorum. Ayrıca olumlu ve faydalı da buluyorum. Bir kere bu işi yapan yazılımcı girişimciler gerçeğe yakın bir deneyim yaşıyorlar ve bu işi yapıp yapamayacaklarını görüyorlar. Böylece yapıp yapamayacaklarını görmek için şirket kurup bir sürü para ve zaman kaybetmeleri gerekmiyor. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken şey, işe böyle başladılar diye böyle devam etmemeleri. Bu bir başlangıçsa ve devamını getireceklerse profesyonel ticaret anlayışını ve yazılım mühendisliği disiplinini kazanmaya çabalamalılar. Aksi taktirde yazılım sektörünün “para kazanan amatörleri” olarak işlerini sürdürürler.
Ticaret, ticaretini yaptığınız şey ne olursa olsun, ticarettir. Yani eleman alma ve yönetimi, giderlerin takibi, müşteri bulma ve satış, pazarlama ve tanıtım, muhasebe ve finansman, üretim ve destek… İşletme yönetiminin ve ticaretin temelleri diyebileceğiniz şeyler yazılım şirketleri için de vardır ve yazılım şirketinin başarısı, yazılım mühendisliğinin başarıyla uygulamasının ötesinde bunlara da bağlıdır. Kısacası ne kadar iyi yazılımlar geliştirirseniz geliştirin, bunları satamıyorsanız batarsınız. Bunun terside mümkündür. Bir firma kimilerine göre iyi yazılım üretmiyor olabilir, ancak belirlediği müşteri kitlesi firmanın ürettiğini yeterli buluyorsa ve firma da bundan para kazanıyorsa, başarılıdır. Bu noktada firma dediğimiz şey tek kişilik bir girişim de olabilir.
Bir iş yapılacaksa usulünce yapılmalı, hakkı verilmeli diye düşünüyorum. Yani bir yazılım evi açarak piyasaya gireceklere öncelikle hem yazılım mühendisliğini en iyi şekilde öğrenmelerini ve uygulamalarını hem de ticareti öğrenmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Ya da bunları bilen bir ekip kurun. Böylesi ülkemizdeki yazılım sektörünü uluslar arası kaliteye ve iş hacmine götürür.
Tabii bu süreçte tüm piyasalarda olduğu gibi yazılım piyasasında da ucuz çözümler üretenler olacaktır. Bu tür olumsuzlukları sektörden eleyecek olan, iyi yazılımı uygun fiyata bulan ve sonrasında da destek alabilen müşteriler olacaktır.
Gelelim benim misyonuma…
Ben işin profesyonel ticari girişimine tavsiyede bulunamam. Ben daha çok yazılım sektöründe yazılımcı olarak işe başlayacaklara yol gösterebilirim. Ve onlara her zamanki gibi bu yazıda da cesaret vermek isterim.
1. Eğer yazılım sektöründe olmak istiyorsanız, bunu gerçekten istedikten sonra yapamamanız için bir neden olamaz.
2. Eğer gerçekten yolun başındaysanız ve bu işte birinci sınıf bir kariyer edinmek istiyorsanız iyi bir altyapı için gerekli eğitimi alın. (Programcılık ya da Bilgisayar/yazılım mühendisliği)
3. Eğer bu işi yapmak istiyorsanız ama bir şekilde (2) nolu adımı gerçekleştiremeyecekseniz, büyük şehirlerde oturuyorsanız ya da gidip gelebilecekseniz, bu alandaki kurslar da iyi bir temel sağlayacaktır.
4. (2) ve (3) ü yapamıyorsanız, ama yine de bu sektörde olmak istiyorsanız, o zaman alın bir kitap, başlayın kodlamaya. Değişkenleri ve karar yapılarını öğrendiyseniz hemen bir “sayı tutmaca/tahmin” oyunu yazmaya çalışın. Veri tabanlarıyla iş yapmayı öğrenince “sözlük” projesi yapın. Biraz daha ilerleyince “stok takibi” yazın.
Yazılımcı olmak istiyorsanız, yazılım projeleri geliştirin.
Hoşça kalın.
Kadir Çamoğlu
Microsoft MVP
* * *
NOT:
Blogdaki diğer yazılarla ilgili bilgi almak için tıklayın.
http://www.chip.com.tr/blog/kadircamoglu/Blogda-Neler-Var_1479.htmlEğer facebook grubumuza halen üye değilseniz tıklayın.
https://www.facebook.com/group.php?gid=29006737231