Gerçek girişimcilik
Bir zirveden düşüş ve yeniden var oluş hikayesi.
Haber : Burcu Tuvay / 30 Mayıs 2010 Pazar
Gerçek girişimcilik, bazen en tepeden düşüp dipten daha kuvvetli çıkmaktır. Ankaralı bir kadın girişimci, bu savın canlı örneği. Bigchefs’in yaratıcısı Gamze Cizreli’den bahsediyoruz. Aslında dışarıdan bakıldığında ‘Bigchefs’ makul fiyatlarla lüks bir restoran konsepti gibi görünse de arkasında örnek alınacak bir başarı hikâyesi yatıyor.
Üstelik sıfır sermaye ile kurulmuş bir başarı hikâyesi. O başarı hikâyesini yazan ise Ankara’nın restoran patroniçesiyken eşinden ayrılmasıyla neredeyse dibe vuran Gamze Cizreli… Biraz da şansının yardımıyla O, bugün Bigchefs’i yurt dışına taşımaya hazırlanıyor. Gamze Cizreli, Ekonomist dergisi ile Garanti Bankası’nın işbirliği ve KAGİDER’in katkılarıyla bu yıl 4’üncü kez düzenlenen ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın da birincisi. İşte basit bir öykü gibi görünen ancak aslında tüm jüriyi etkileyen ve Cizreli’yi birinciliğe taşıyan o hikaye şöyle başlıyor:
İşler kısa zamanda büyüdü
Gamze Cizreli, 42 yaşında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun bir kadın girişimci. Cizreli’nin öyküsü ise eski eşi ve eski ortağı ile birlikte 1994 yılında Ankara’nın Arjantin Caddesi’nde ‘Cafemiz’ adıyla bir kafe açmasıyla başlar. Kısa zamanda oldukça popüler olan bu kafe; krep, elmalı tart, cheese cake, cappucino gibi o dönemde Türkiye’deki kafelerin literatüründe olmayan lezzetleri bir konsept halinde sunar. Müşterilerden cheese cake, siparişleri almaya başlayan Cizreli, bu talepler doğrultusunda butik pastacılık işine de girmeye karar verir ve ‘Kuki House’ markasını yaratır.
Ardından Uzakdoğu yemeklerinin modernize edilmiş ve uygun fiyatla sunan ‘Quick China’ restoranı da açılır. Donna Karan’ın Ankara temsilciliğini de alan Cizreli, Ankara’ya ilk giren uluslararası giyim mağazalarından birini kazandırır. 2004 yılında ‘Şaşa’ adıyla etnik kıyafetler satan bir mağaza da açan Cizreli, Cemil İpekçi ile farklı bir kreasyon yaratır.
Çantasını alıp çıktı
Her şey yolunda giderken ve Cizreli iş hayatında başarının zirvesindeyken özel hayatında eşiyle sorunlar yaşamaya başlar ve çift ayrılma kararı alır. Ancak Cizreli, kurulan tüm işleri eşine devrederek deyim yerindeyse çantasını alıp çıkar. 2006 yılında iki oğluyla tek başına kalan Cizreli, manevi açıdan ciddi bir bunalıma girer. O günleri “Hayatımı kazanmam gerekiyordu, özellikle de güvenimi…” diyerek anlatan Cizreli’nin girişimcilik ruhu işte bu noktada devreye girer.
‘Bigchefs Cafe&Brasserie’ o günlerde doğar. Finansman arayışına giren Cizreli, tüm bankaların kapısını çalar ancak teminat gösteremez. En sonunda bir bankayı ikna eden Cizreli, yüzde yüz banka kredisiyle 2007 yılının aralık ayında Ankara’da ilk Bigchefs’i açar.