Uzmanlar sonuçları CNN TÜRK'e yorumladı
Haber
* » HABER
Yazı boyutu Azalt Arttır
*
Geri İleri
Paylaş » Facebook » Google » Twitter » Buzz It » FriendFeed » Mixx » Digg » del.icio.us » reddit » MySpace » Stumble Upon
İlgili Haberler
* CHP'li İnce yine sert: "Diktatörlük"
* Baydemir'den Kılıçdaroğlu'na imalı teşekkür!
* Kılıçdaroğlu'nun muhtarı CNN TÜRK'e konuştu Video Galerisi
* Karar Evet: İlçelerde durum ne? Video Galerisi
* Artvin Arhavi'deki muamma çözüldü: "Hayır"
Beklenen gün geldi çattı. Türkiye Anayasa değişikliği için sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre 'evet' oyları önde gidiyor.
(CNNTURK.COM Özel) -- Uzmanlar sonuçları CNN TÜRK ekranlarında yorumladı.
Milliyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç:
Ben evetler 5-6 puan önde olur diye tahmin ediyordum. Ama hayırlar önde çıksa bu nasıl oldu? demezdim. Tabii burada MHP seçmeninin ne tür bir kayış içinde olduğunu anlayamadık. MHP'de durum ne? Bunu hala anlayamadık. Ben bikaç aylık bir lidere bu sonucu başarısızlık olarak yüklenmesini doğru bulmuyorum. Çok emek verdi. İktidar partisinin imkanlarının onda biri bile olmamasına rağmen çok çalıştı.
Gazeteci-yazar Altan Öymen:
Başbakan, 'Siz sadece sahillerdesiniz' diye bir ayrımcılık yaptı. Başbakan'ın bu ayrımcılıktan vazgeçmesi temenni edilir. Kumsallar da, doğu da bu ülkenin insanları...
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen:
Burada birkaç faktör var. Galiba referandumun içeriği halka iyi anlatılamadı. Yani insanlar siyasi partiye mi, yoksa referandum paketine mi oy verildi. İnsanlar daha çok içeriğini bilmeden sandık başına gitti. Kampanyalar görüyorsunuz daha çok partiler üzerinden gitti. Yani hükümet bir yandan taraf ama neye oy verileceğini herkesin anlayacağı şekilde anlatma görevi var. Bu görevin bu referandumda yerine getirildiğini söylemek güç. Biraz eşitsiz bir kampanya oldu galiba. Biraz baskılar, tehditlerle dolu bir kampanya süreci oldu. Hayır diyenlerin ne akıl hastalığı kaldı ne darbeciliği kaldı. Bunlara bakıldığında sonucun böyle olması şaşırtıcı değil.
Halkın yüzde 40-45'inin reddettiği bir anayasa olabilir mi? Anayasa'nın amacı ayrışmanın adresini çizme değildir. Bu Türkiye açısından büyük bir sorundur. Türkiye'nin yüzde 45'i darbeci mi diyeceksiniz? Demek ki böyle bir problem var önünüzde. Bu problem tabii yeni anayasanın yapılmasına da yansıyacak. Biz bugün toplumsal mutabakata dayanan bir anayasa yapmak istiyorsak bunu tabii gerçekleştirmek güçleşecek. Yüzde 44'ü karşısına alan maddeler var, yüzde 44 yokmuş gibi mi davranacaksınız? O zaman nasıl anayasa yapacaksınız? Böyle bir sorun var ortada.
CHP'li Hurşit Güneş:
Tabi ki üzüldüm. Beklediğimiz bir sonuç değildi. Bu anayasanın bir konsensüsle olması daha iyi olurdu. CHP bu Anayasa'nın geçmemesi için büyük bir mücadele verdi ama bunu topluma iyi anlatamadığı gözüküyor. İktidar partisi bunu iyi süsledi.
Madem yeni bir anayasa yapılmak isteniyor. Başbakan çeşitli anayasal tarafları çağırırdı. Yapılış tarzı itibariyle anayasa böyle yapılmamalı. Şu maddeye evet-hayır değil. Bu toplumsal mutabakat. Yaşam tarzının nasıl olacağına dair bir mutabakat arıyoruz. Bu bir anayasa. Anayasa böyle yapılmaz. CHP en başından bunu söyledi. Başbakan'ın temel hedefi HSYK'nın kompozisyonunu değiştirmek. Bunun çıkışı o. Ardından Anayasa Mahkemesi'nden rahatsız olduğu için süsledi etrafını ve halkın önüne koydu.