Yazılım Sektörü Hangi Devlet Yardımlarından Yararlanabilir?
Yazılım sektörü, devlet yardımları kapsamında Hazine Müsteşarlığı Genel Teşvik ve KOBİ Teşvik Mevzuatı çerçevesinde gümrük vergisi ve toplu konut fonu istisnası, yatırım indirimi, katma değer vergisi istisnası, vergi, resim ve harç istisnası ile kredi tahsisi gibi desteklerden yararlanabilir.
İhracata yönelik devlet yardımları kapsamında; yurtdışı ofis mağaza açma desteği, eğitim yardımı, istihdam yardımı, pazar araştırması desteği, Türk ürünlerinin markalaşması ve Türk malı imajının yerleştirilmesi desteği, Ar-Ge yardımı, yurt dışında gerçekleştirilen milli düzeyde veya bireysel düzeyde gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi gibi desteklerden de yararlanabiliyor.
Yazılım şirketleri serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgeleri denilen teknoparklarda yatırım yaparak bu bölgelere sağlanan avantajları kullanma imkanına da sahip.
Şirketler, serbest bölgelerin gümrük hattı dışında sayılması dolayısıyla vergi, resim, harç, gümrük ve kambiyo mükelleflerine dair mevzuat hükümlerinin uygulanmadığı ve yatırım ve üretim safhalarında çeşitli teşvikler verilen bir ortamda faaliyette bulunabiliyor.
Serbest bölgelerde bulunan şirketler aynı zamanda gelir ve kurumlar vergisinden muaf. Sektördeki şirketlere önemli avantajlar sağlayan ve 4691 sayılı kanun ile kurulan teknoparklar, üniversite ile şirketler arasında işbirliği sağlayarak bir sinerji oluşturmak, Ar-Ge çalışmalarına destek sağlamak, ürün kalitesini yükseltmek, üretilen çalışmaları ekonomik değere dönüştürmek, girişimciliği desteklemek gibi amaçlarla kuruluyor. Teknoparklarda faaliyette bulunan şirketlere bir takım muafiyet ve destekler sağlanıyor. Ayrıca, teknoparklarda üniversite akademik personele de ayrıcalıklar veriliyor.
Teknoparklarda verilen destekler arasında; bölgelerin kurulması ve inşası için
destekler de mevcut. Şirketlerin her türlü işlemlerinde vergi, resim ve harç muafiyeti, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin buradaki Ar-Ge’ye dayalı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları faaliyete geçilmesinden itibaren 5 yıl süre ile muaf. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından 10 yıla kadar uzatılabiliyor.
Teknoparklarda çalışan yazılımcı, araştırmacı ve Ar-Ge personelinin her türlü ücreti 10 yıl süre ile her türlü vergiden muaftır. Bu bölgelerde kurulan şirketler, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları personelini yarı zamanla istihdam etme imkanına sahip olabiliyor. Üniversite öğretim elemanları geçici görevle teknoparklardaki şirketlerde çalışabiliyor, buralarda şirket kurabiliyor veya bir şirkete ortak olabiliyorlar. Ayrıca, bölgedeki şirketler, aynı zamanda diğer devlet desteklerinden de yararlanabiliyor.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi’nin bilgilerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.
www.igeme.org.tr