Dünyada Yazılım Sektörünün Güçlü Ülkeleri
Yazılım sektöründe kimi ülkeler iş ve pazar potansiyelini diğerlerinden önce görerek hızlı bir yatırım sürecine girdi. Yakın geçmişte başlayan bu süreç, söz konusu ülkelerin attığı hızlı adımlarla önemli birer katma değer unsuru haline geldi. Dünyada yazılım gücüyle liderliği yakalayan ülkeleri şöyle sıralayabiliriz:
İrlanda
Uzun yıllar terör faaliyetleri ile uğraşan ve büyük kayıplar veren İrlanda 80’li yılların sonunda başlayan ekonomik kalkınma için seçilen bilgi ve iletişim teknolojileri ile yazılım sektörü son 15 yıl içerisinde ülkenin kaderini değiştirdi ve Avrupa’da Lüksemburg’dan sonra en zengin ülkelerden biri konumuna getirdi.
İrlanda’nın bu değişimi gerçekleştirmesinde, ülkenin yoğun çabaları ile yüksek teknoloji üreten çok uluslu şirketlerin yatırım yapmaları için ülkelerine çekmekteki başarısı neden oldu. Şirketlere Ar-Ge yardımları, eğitim, istihdam, sermaye gibi mali teşvikler verildi, ülke bilgi ve iletişi teknolojileri altyapısına büyük yatırımlar yaptı. Doğru politikalar sayesinde İrlanda Avrupa’nın hatta dünyanın en önemli yazılım merkezlerinden birisi haline geldi.
Hindistan
Dünya yazılım ihracatının önde gelen ülkelerinden biri olan Hindistan, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojileri pazarından her yıl artan oranda pay alıyor. Hintli yazılım şirketleri en büyük pazarlardan biri olan ABD pazarının yanı sıra karlı olarak değerlendirdikleri ve ürün çeşitlendirmelerine gittikleri Avrupa, Asya gibi pazarlarda da büyüme stratejisi izliyor.
Hindistan yazılım sektöründe çalışan bilgi ve iletişim teknolojileri uzmanlarının sayısında da artış devam ediyor.
Güney Kore
Son yıllarda en önemli ekonomik kalkınma sağlayan ülkelerden birisi olan Kore, 1980’li yıllarda Türkiye ile aynı gelişmişlik ve milli gelir seviyelerinde bulunuyordu.
İstikrarlı büyüme eğilimi, ülkeyi gelişmekte olan ülkeler kategorisinden alıp gelişmiş ülkeler kategorisine soktu. Kore’nin bilişim endüstrisi genel itibariyle 3 önemli sektörden oluşuyor: Donanım, telekomünikasyon ve yazılım hizmetleri. Bilişim endüstrisinin üretiminde yaklaşık üçte ikilik kısmı donanım sektörü oluşturuyor.
Çin
Çin diğer bütün sektörlerde olduğu gibi yazılım sektöründe de model ülkeler arasına giriyor. Hızlı gelişen ekonomisine paralel olarak yazılım ve yazılım sistemleri sektörü de hızla büyüyor. Yazılım endüstrisi ülkenin ulusal ekonomisi ve sosyal gelişme için stratejik sektörler arasındaki yerini aldı.
Yazılım endüstrisinin ülkedeki gelişiminin nedenleri olarak; sıfır vergi oranları, çekirdek teknolojilerdeki standartlar, yenilik kapasitesi, pazarlama kanallarının iyi kullanılması, sermaye hareketlerinin bu sektöre yönelik iyi planlanması sayılabilir.
Yazılım sektöründe yaşanan bazı sorunlara rağmen, rekabetin çok zorlu olduğunu da söylemek gerekiyor. Çin’in toplam yazılım pazarı şirketlerinin yüzde 65’ini yabancılar oluşturuyor.
Diğer Ülkeler
Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde yazılım sektörlerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketler hızla artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki şirketler işlerinin bir bölümünü gelişmekte olan ülkelere aktarıyor. Sri Lanka, Jamaika, Filipinler, Rusya Federasyonu ve Doğu Avrupa ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkeler dünya hizmet ticaretinde küçük ama artan oranda pay almaya başladılar. Gelişmiş ülkeler, yazılım sektörü hizmetlerinin düşük katma değerli bölümünü, maliyet avantajından dolayı gelişmekte olan ülkelerde yaptırıyor.
Bu ülkelere örnek vermek gerekirse, Mısır, Tayvan, Singapur, Meksika, Brezilya gibi ülkeler de yazılım ihracatını son yıllarda önemli oranda artıran ülkeler arasında sayılabilir.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi’nin bilgilerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.
www.igeme.org.tr