Şans oyunları teknolojisi pazarı büyüyor
Olle, şans oyunları pazarındaki yerli çözümleriyle yabancı hegomanyasını kırmayı hedefliyor
Yusuf Çağlayan
05 Ağustos 2010 13:04
2008 yılında Gazi Teknopark çatısı altında faaliyetlerini sürdürmeye başlayan Olle Ar-Ge Yazılım ve Bilgi Teknolojileri, şans oyunları teknolojisi pazarındaki ithal yazılımlar hegemonyasını kırmayı hedefliyor.
Gün geçtikçe büyüyen bir pazar haline gelen şans oyunları sektörü, paralelinde de yeni teknolojileri kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. 2010 yılında 7,5 milyar TL'ye ulaşması beklenen şans oyunları pazarı 2009 yılında 6 milyar 750 milyon TL pazar büyüklüğüne ulaştı. Şans oyunları türlerine göre dağılıma bakıldığında Spor Toto 2 milyar 801 bin TL, At yarışı 1 milyar 999 bin TL ve Milli Piyango 1 Mmlyar 950 bin TL pay alıyor.
Türk halkı şans oyunlarına 150 lira harcıyor
Olle Kurucu Ortağı Leman Aykut, Türkiye'de giderek artan Ar-Ge yatırımlarının ve inovasyon desteklerinin tüm sektörleri hareketlendirdiğini ifade ederek bu hareketlenmenin Türkiye şans oyunları pazarının da hareketlenmesine paralel olarak ilerlediğini söyledi. 2003 yılında İddia'nın pazara girmesiyle birlikte sektörde yeni bir açığı ortaya çıkardığını kaydeden Aykut şunları söyledi: "İddia ile birlikte şans oyunları teknolojisi açığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu tarafından 2009 yılında şans ve bahis oyunları sektörüne yönelik hazırlanan rapora göre, Türk halkının yüzde 9'u şans oyunlarına ayda 150 lira ve üzerinde harcama yapıyor. Rakamlara göz atıldığında da bu pazarın ne kadar cazip olduğunu görebiliriz."
Şans oyunları denildiğinde Milli Piyango, Spor Toto ve Türkiye Jokey Kulübü (TJK) gibi 3 önemli kurumun akla geldiğini kaydeden Aykut, "Bu kurumların teknolojik tedarikçileri, bu alanda Türkiye'de herhangi bir Ar-Ge faaliyeti olmadığı için çoğu yabancı şirketlerdir. Ülkemizde devlet eliyle oynatılan, devlet kurumlarımızın büyük cirolar elde ettiği, sıcak paranın döndüğü bir alanda sadece ithal yazılımlar kullanılmaktadır" dedi.
Olle'nin 8 yıla dayanan bir tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Olle Kurucu Ortağı Olgun Karademirci, teknokent çatısı altında tamamen yerel, Türk yazılımcıların çalıştığı ve son teknolojilerin kullanılarak Türkiye'de bu alanda bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Milli Piyango, Spor Toto ve TJK'nın her birinin ana sistemi olduğunu ve bu 3 ana sistemde de yabancı şirketlerin yer aldığını belirten Karademirci, sistemler hakkında şu bilgileri veriyor: "Statik bayiler sokaktaki terminaller, elektronik bayiler ise internet üzerinden, mobil ortamda ya da sayısal platformlarda bu işleri yürüten bayiler. Statik bayiler direkt olarak merkezi sistemler ile haberleşiyor. Elektronik bayilerde ise merkezi sistemlerle haberleşen ara sistemler yer alıyor. Elektronik bayiler yetkilendirmeleri kapsamında bu ara sistemleri kendileri kuruyor. Biz bugün bu ara sistemleri oluşturuyoruz ve hedefimizde de ana sistemleri de oluşturabilmek. Bunun için yeterli tecrübemiz, bilgi birikimimiz ve teknik altyapımızı mevcut."
Türkiye'de yazılıma yönelik Ar-Ge yatırımları boşa gitmemeli
Karademirci, Türkiye'de yazılıma yönelik Ar-Ge yatırımları konusunda da şunları söylüyor: "Kurumlar bu ana sistemleri oluştururken belli sürelerde kar payı üzerinden ihaleye çıkıyor ve belli şartlar koyuyor. Bunu koyduğu zaman bu ülkenin Ar-Ge'si ile gelişmiş, ilk defa bu alanda tamamen yerli bir ürün ortaya koymuş şirketlerin şansı olmuyor. Dışarıda bu işi yapan şirketler yıllardır ülkelerinde yapıyor. Bunun değişmesi gerekli. Yazılımı öne çıkartmak isteyen bir Türkiye, bu konuda kendi ülke kaynaklarını Ar-Ge ve teşvikler harcayan Türkiye yerelde bu işi yapabilecek şirketlere yol açabilmeli. Aksi takdirde yapılan bu yatırımların bir anlamı olmayacak. Kendi ülkesinde referansı olan bu tür şirketler aslında ileri de böyle büyük bir pazarda yurtdışına da ihracat yapabilme referansına da kavuşacaktır."
*Bu haber BThaber gazetesinin 779. sayısında yayınlanmıştır.