A.Yazıcı : Aktif Oyun Oynayan 3 Milyon Kadar Kişi Var - 2
Yazan: Fusun S.Nebil 16 Kasım 2009, Pazartesi Sayfayı Yazdır Tavsiye Et Paylaş
Abdullah Yazıcı : "Çin ve Kore'de oyun bakanlığı var, oyun geliştirici kişiler askerlik yaparsa 6 ay olarak yapıyor. Dünyada oyun sektörü, sinema sektöründen daha iyi gelir getiriyor. Bu nedenle Türkiye'de online oyun sektörüne gereken önem verilmelidir. Bazı konularda düzenleme getirilmelidir."
Röportajın ilk bölümünü Online Oyun Dünyasında Hangi Noktada PARA Söz Konusu Oluyor? - 1 başlığı altında okuyabilirsiniz.
Online oyunlar konusunda Erzurum'da öldürülen Musa ile başlayan tartışmaların bir boyutunu Abdullah Yazıcı ile dün kaldığımız yerden tartışmaya devam ediyoruz.
turk.internet.com : Online oyun dünyasındaki, bu başarılı çocuklar nasıl kullanıyor başarılarını?
Abdullah Yazıcı : Bu başarılar ticarete dönüyor. Bazı kişiler oraya gelemiyor. Ama para vererek satın alıyor. Sorun şu ; böyle bir ticaret döndüğü için çocukların para kazanmak için başkalarının kişilerini çalabiliyor.
turk.internet.com : Tam da onu soracaktık. Musa olayında bir de “hınç” ya da “intikam” türü bir şeylerden söz edildi. Bu neyin hıncı olabilir?
Abdullah Yazıcı : Bana da hınç alınmış gibi geliyor. Bu oyunu oynamak dediğim gibi kabiliyet işi. Oyun içinde birilerini kesmiş olabilir (yani yenmiş). Ya da bir kahramanı çalmış olabilir.
turk.internet.com : Çalmak mı? Hack etmek mi?
Abdullah Yazıcı : Aslında çalmak olabiliyor. Mesela internet cafede açık bırakıp bir gazoz almaya gittiğinde, şifresini değiştirirsiniz. Ya da başarılı karakterin özelliklerini, bir ara kendi kahramanınıza aktarırsınız. Ya da keylogger ile hack ediliyor.
turk.internet.com : Bu tehlike yaratıyor mu?
Abdullah Yazıcı : Tabi ki, işin içinde yüzbinlerce dolar dönüyor. Yanyana gelmesi mümkün olmayan insanlar para veriyor. Dolandırıldığında ise adresi bulsa gidip basacak. Tokat'tan kalkıp Silivri'de evi bastıklarını biliyorum. Bunlar basına yansımayan işler.
turk.internet.com : Buna karşı çözüm nedir?
Abdullah Yazıcı : Ben büyük bir yabancı online oyun firmasına proje verdim. Sanal para ve sanal serverların kapatılması ile ilgili bir projeydi. Ama oyun firmalarını buna bilerek fırsat veriyorlar. Bunlar bazı kişilere yetki ve tool veriliyor. Bunlar istediği kadar game master (GM) üreterek, farklı karakterlerin üzerlerine özellik koyarak pazara sunuyorlar ya da internet cafeler üzerinden satıyorlar. İnternet cafeci ancak para kazanırsa oyunu oynatır.
turk.internet.com : Hile de satıyorlar mı?
Abdullah Yazıcı : Oyun hileleri satanlar Kıbrıs'ta var. Bir sürü site var. KOXP tarzı hile programları satıyor bunlar.
turk.internet.com : Peki bu olayları şikayet eden yok mu?
Abdullah Yazıcı : Şikayetçi yok. Bizim bir internet cafemizde bir olay oldu. Bütün oynayanların kahramanları çalındı. Ne oluyor dedik ve sistemi keylogger'a karşı taradık. Ama bulamadık. Sonra anladık ki, Doğrudan oyun firmasının sunucuları hackleniyor. O zaman bir IP tespiti yaptırdık. Halen olay mahkemede.
turk.internet.com : Yani oyun firmaları da buna müsaade ediyor.
Abdullah Yazıcı : Hepsi değil. Mynet oyunları ya da Sobee kaliteli oyun firmaları. Yabancı oyunlar içind de World of War Craft. Bunlar parayla oynanıyor. Mynet mesela İKV için plus paketi aylık 12 TL alır ama pazarda bu tür bir level değiştirme, hile ya da süperkahraman vs satılmaz.
Özellikle yabancı oyun firmaları Türkiye'de sahada adam tahsis etmiyor. Mail hacklenince çözüm bulunamıyor. Ama kendileri kaybediyor. Mesela Knight Online hacklendikçe insanlar kaçtı.
turk.internet.com : Türkiye'de bu şekilde Online Oyun oynayan kaç kişi var? Hangi oyunlar en çok oynanıyor?
Abdullah Yazıcı : aktif oynayan kişi sayısı 3 milyon kadar.
En çok oynananlar; SilkRoad, KO, World of War Craft (paralı – 60 TL/2ay), İKV(ücretsiz ama plus paketi 12 TL/ay) , Metin2.
turk.internet.com : Anlaşılan online oyun pazarında ele alınması gereken konular var. Sizin bu konuda öneriniz var mıdır?
Abdullah Yazıcı : Çin ve Kore'de oyun bakanlığı var, oyun geliştirici kişiler askerlik yaparsa 6 ay olarak yapıyor. Dünyada oyun sektörü, sinema sektöründen daha iyi gelir getiriyor. Bu nedenle Türkiye'de online oyun sektörüne gereken önem verilmelidir. Bazı konularda düzenleme getirilmelidir.
Frenchising modeli gelsin. Sistemden, monitörüne herşey standarda alınmalıdır. 10-15 yaş grubunun oturacağı bilgisayarlar filan farklı olmalıdır.
Dağıtıcıların çoğalması da soru işareti. Kontrol açısından zorlaşıyor. Üstelik bunlar artık sorun çözmeye gitmiyor. Satıp paramı alayım diyor.