Heavy metal (müzik)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heavy metal
Biçemsel kökenler Blues-rock, psychedelic rock
Ekinsel kökenler 1960'ların sonu, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri
Özgün çalgılar Vokal − elektro gitar − bas gitar − davul - klavye
Ana akım yayılganlığı Dünya çapında
Alttürler
Avant-garde metal - black metal - death metal - doom metal - glam metal - gotik metal - groove metal - nu metal - power metal - progresif metal - speed metal - stoner metal - senfonik metal - thrash metal - viking metal
Birleşme türler
Alternatif metal - hıristiyan metal - crust punk - drone metal - folk metal - funk metal - grindcore - grunge - endüstriyel metal - metalcore - neo-klasik metal - nu metal - post-metal - rap metal - sludge metal
Bölgesel olay yerleri
Avustralya − Bay Area – Brezilya − Birleşik Krallık − Almanya − Gothenburg – ABD
Diğer konular
Gruplar - blast beat - alttürler
Heavy metal (çoğunlukla yalın biçimde metal olarak anılır) türünün kökleri 1960'ların sonları ve 1970'lerin başında blues ve rock türünü birleştirerek, daha çok gitar ve davul bazlı, bu türde müzik yapan grupların yarattığı hard rock'tır. Heavy metal popülaritesini 80'lerde daha çok türün ortaya çıkmasıyla artırdı. Ticari amaçlı olmadığı iddia edilse de dünya üzerinde büyük bir dinleyici kitlesine sahip olması ve ciddi ticari başarıların yakalanmış olması sebebi ile, müzik endüstrisinin bel kemiği niteliğindedir.
Scorpions, Black Sabbath, Iron Maiden, Manowar, Metallica, Judas Priest, Motörhead, Megadeth, Slayer en ünlü heavy metal gruplarındandır.
Konu başlıkları [gizle]
1 Karakteristikler
2 Çalgılar
3 Temalar
4 Alttürler
4.1 Thrash metal
4.2 Glam metal
4.2.1 Başlatan gruplar
4.2.2 Glam rock ile farkı
5 Kaynakça
Karakteristikler [değiştir]
Heavy metalin teması savaş, ölüm, acı, katliam,siyaset gibi konuları işler genellikle insani sorunlar dile getirilir.[1]
Çalgılar [değiştir]
Heavy metal çoğu zaman aynı türde çalgılarla çalınır. Klasik beşlisi biri ritm, diğeri solo çalan distorte edilmiş iki elektro gitar, bir bas gitar, davul ve vokalden oluşur. Bunun yanında çoğu grup klavye de kullanır. Gitar bu türde çok büyük bir önem taşır. Distortion ve diğer efektler, sesi daha kalınlaştırmak içindir. Heavy metal vokalleri şarkıda çok fazla değişik ses çıkarabilirler. Temiz vokallerden gurultulara, gurultulardan çığlıklara kadar.
Sololar ve riffler heavy metal'in büyük bir bölümünü oluşturur. Gitaristler sweep-picking ve tapping tekniklerini kullanarak soloyu hızlandırıp agresifleştirebilirler.
Temalar [değiştir]
Heavy metal, dinlenilebilir olmasıyla beraber görseldir. Albüm kapakları ve konserler bu müzik türünü anlamakta oldukça yararlıdırlar.
Heavy metal 1950'ler 1960'lar ve 1970'lerdeki savaş, nükleer atışmalar, çevreye ilişkin konular, politik ve dini propoganda üzerinde yoğunlaşır. Black Sabbath'ın "War Pigs" ve Metallica'nın "And Justice for All" parçaları buna bir örnektir. Politik konularda ise, Megadeth' in Peace Sells' i, Take No Prisoners' i büyük bir örnektir. Riffler kendi başına birer solisttir, kulak verdiğiniz takdirde kendinizi başka boyutlarda hissedebilirsiniz. Daha epik liriklerde ; Iron Maiden bu işin erbabıdır. Reincarnation of Benjamin Breeg, Paschendale gibi.. Paschendale, sırf savaş için yazılmış olup, tarihi şarkılar arasındadır. Bazen de mitoloji ile ilgili eserler de ortaya koyulabilir. Örneğin; Manowar'ın Gods of War (2007), Sign of the Hammer vb. albümleri sayılabilir.
Alttürler [değiştir]
Metal müziğin alt türleri şunlardır:[2][3] [4][5] [6]
Avant-garde metal
Black metal
Death metal
Doom metal
Glam metal
Gothic metal
Groove metal
Power metal
Progresif metal
Speed metal
Stoner metal
Senfonik metal
Thrash metal
Viking metal
Vert metal
Thrash metal [değiştir]
Ana madde: Thrash metal
Thrash metal, çoğunlukla kökleri 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarına dayandırılır. Bu dönemde NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) ve hardcore punk müzik akımlarının bazı özelliklerini alarak, kaynaştırarak yeni bir müzik türü olarak ortaya çıkmıştır. Benzer bir diğer tür olan Speed metal`e göre çok daha fazla saldırgan özellikler taşır. Bu fark şarkı sözleri ve müzikten açıkça anlaşılır. Türün öncü toplulukları: Rammstein,Venom, Metallica, Exciter, Exodus, Sodom, Slayer, Megadeth, D.R.I., Artillery, Metal Church, Dark Angel, Sarcofago, Helstar, Heathen, Voivod, Anthrax, Sepultura, Celtic Frost, Overkill, Destruction, Kreator, Annihilator , Sacrifice , Metalium (Türkiye), Testament, Razor, Holocausto, Xentrix, Onslaught, Sabbat (Japonya), Sabbat (İngiltere), Living Death, Sacred Reich, At War, Deathrow, Assassin, Whiplash, Tormentor, Morbid Saint, Protector, Desaster, Bulldozer, Mekong Delta, Forbidden Evil, Necrodeath, Acid Reign, Demolition Hammer, S.O.D., Hades, Mutilator, Blood Feast,
Death metal ve black metal'in kökü thrash metal'dir.
Glam metal [değiştir]
Ana madde: Glam metal
Glam metal, ne gitarları heavy veya thrash metal kadar bozulmuş (distortion), ne de vokalleri death veya black metal gibi brutaldir, zira pop etkileşimli bir alt türdür. Gitarlar hard rock'ın biraz daha sertleştirilmiş halidir ve vokaller ise daha çok kadınsı çığlıklara benzer.
Başlatan gruplar [değiştir]
Bu türü başlatan gruplar olarak Kiss, Twisted Sister, Def Leppard, Poison, Cinderella, Alice Cooper, XYZ, Britny Fox, örnek verilebilir. Müzik dünyasında çok büyük etkileşimler yaratmış, kendi türleriyle çok ilgisiz gruplara bile gerek müzikal olarak, gerekse sahne duruşu ve makyaj konusunda ilham vermişlerdir. Bu gruplardan etkilenen gruplar arasında en başta, progresif death metalin kurucusu olan Death grubunun vokal/gitaristi Chuck Schuldiner getirilebilir.
Glam rock ile farkı [değiştir]
Glam rock denilen tür, çok daha farklı bir tarzdır. 1970'lerin fenomeni olan glam rock, temelde cinsiyetler arasındaki farkın belirsizleştirilmesine çalışmış, bu sebeple de glam metal dönemi öncesinde makyaj ve feminen kıyafet akımının başlamasına yol açmıştır. Ancak glam metal döneminde, bu görsellik uç noktalara ulaşmıştır. Bu açıdan, glam rock'ı glam metal'in öncüsü olarak tanımlayabiliriz. Ancak görsellikte de en önemli fark, glam metal yapan gruplarda feminen görüntüye rağmen, yine de maço ve kaba bir davranış görülmesidir