MK 166/4'e göre Boşanma Davası
Benim sorum M.K 166/4 fıkrasıyla ilgili olacak.Acaba ben yanlış mı anlıyorum.Bu fıkraya göre bir boşanma davası açılmış olsun sebebi ne olursa olsun.eğer bu boşanma davası red olursa tarafların 3 yıl beklemek zorunluluğu mu var?Diyelim adam terk nedeniyle boşanma davası açtı.Fakat terk nedeniyle açılan boşanma davasının şekil şartalarına uymadığı için dava red olundu.(Diyelim terkte ihtarnameyi 4 ay geçmeden çekti).
Şimdi adam tekrar başka bir boşanma davasına dayanarak boşanma davası açamayacak mı?Örneğin adamın karısı dava red olduktan sonra; kadın başka bir erkekle zina yapmış.Şimdi adam dava açmak için 3 yılmı bekleyecek.
21-05-2006, 22:48 #2
ebru75
avukat değilim ama terk nedenine dayalı davalarda eşin eve bir gün gelmesi bile davayı açan kişi boşanamaz çünkü eve dön ihtarına geldiği için ayrıca zinaya dayalı ayrı dava açabilir niye açmasınki tabiki delil kanıt varsa avukatlar daha iyi cevaplar ama bildiğimi yazmak istedim yanlış biliyorsam özür dilerim
21-05-2006, 23:36 #3
ebru75
Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
22-05-2006, 11:15 #4
Av.Suat Ergin
Sayın Arzaplı,
MK 166/4 başlı başına bir boşanma sebebidir. Davanızı fiili ayrılığa dayandıracaksanız, en az 3 yıl önce rededilmiş ve kesinleşmiş bir boşanma davasının(sebebi ne olursa olsun)bulunması gerekmektedir. Fiili ayrılığa dayalı davada hakimin takdir yetkisi bulunmamaktadır. Önceki dosya incelenecek, kesinleşme tarihinden itibaren 3 yılın geçip geçmediğine bakılacak ve bu süre içinde tarafların biraraya gelmediği kanıtlanırsa başkaca bir araştırmaya gerek kalmaksızın dava sonuçlanacaktır.
Dolayısıyla sözkonusu 3 yıl zorunlu bekleme süresi değil, taraflara tanınmış bir haktır.Bunun için de, 3 yıl içinde diğer boşanma sebeplerine dayanarak dava açılabilmektedir.
Saygılarımla