Kürtaj günümüzde en sık uygulanan cerrahi müdahalelerden biridir. Daha çok gebelik sonlandırmak amacıyla yapılmakla birlikte düzensiz kanamalarda, menopoz sonrası olan kanamalarda ve bazen polip tedavisinde de kürtaj uygulanabilmektedir.
Kürtaj genellikle lokal anestezi ile yapılmakla beraber genel anestezi altında da yapılabilmektedir. İşlem esnasında eskiden küret denilen ucu keskin aletler kullanılmaktaydı ancak günümüzde Karmen dediğimiz, negatif basınç oluşturarak ince bir kanül yardımıyla gebelik ürününü içine çeken ve bu yolla gebeliği sonlandıran aletler kullanılmaktadır. Bu işleme vakum kürtaj da denmektedir. Bu aletler tek kullanımlık olduklarından enfeksiyon riskini azaltmakta ve yapı itibariyle ince plastik uçlu olduklarından kürtaj işlemi esnasında daha az ağrıya, daha az yan etkiye neden olmaktadırlar.
Kürtaj işlemi kanunen 10 hafta ile sınırlandırılmıştı. Bazı özel durumlarda ve bebekte sakatlık saptandığında daha ileriki haftalarda da gebelik sonlandırılabilir.
Kürtaj için annenin yaşı ve evli olup olmadığı da önemlidir. 18 yaşından büyük anne eğer bekarsa kendi isteiği ile kürtaj olabilir ancak evli olduğu durumlarda babanın da imzalı rızası gerekmektedir. 18 yaşından küçük olanlar ebeveynlerinin ve kendisinin imzalı rızası alınarak kürtaj olabilirler ancak hastanın 15 yaşından küçük olması durumunda ailesinin imzalı rızası olsa bile mutlaka yetkili birimlere gebelik bildirilmelidir , bunun bildirilmemesi suçtur.