HERSEY BURDA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERSEY BURDA

HERSEYİ BULABİLDECEĞİN TEK ADRES
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» free slot machines win cash
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 3:57 am tarafından Misafir

» watch naruto hentai watch naruto hentai free
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 3:52 am tarafından Misafir

» major fish oil
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimeSalı Ağus. 02, 2011 10:26 pm tarafından Misafir

» hentai about hentai academy
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimeSalı Ağus. 02, 2011 10:10 am tarafından Misafir

» гинекология ответы
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 9:18 am tarafından Misafir

» x-Hack hack you
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 8:00 am tarafından Misafir

» When the first Whirlpool Duet album was released in December 2001
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 3:05 am tarafından Misafir

» women at work hentai online women at work hentai stream
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 2:56 am tarafından Misafir

» facebook likes xb
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimePaz Tem. 31, 2011 9:22 am tarafından Misafir

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
HABERLER
Fikri Türkel köşe yazıları

 

 Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 3361
KULLANICI PUANLARI : 9918
Kayıt tarihi : 16/05/10

Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Empty
MesajKonu: Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor?   Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor? Icon_minitimeÇarş. Haz. 09, 2010 3:47 pm

Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor?
20 MB'lık ilk sabit diskimi hatırlıyorum, babamın külüstür arabası Buick kadar çatır çutur ses çıkarıyordu. 1988 yılında o sabit diski mezarına gömmüştüm. O zamanlar sadece 30 kB text dosyamı nasıl saklayacağımı düşünüyordum. Şimdi ise bütün bilgilerimi saklamak zorundayım.



Bir araba aldığınızda kaportasının altına bakarsınız. HDD'lerin hayatımızda işgal ettiği öneme bakınca, belkide HDD'lerin de altına bakmalıyız diye düşündüm. Piyasanın kapasite rekorları kıran firması (en son Caviar Green 2 TB barajını aşan ilk HDD idi) Western Digital'in Kalifornia'daki araştırma geliştirme tesislerini ilk defa ve sınırlama olmadan gezme şansı yakaladık. Burası 1950'lerin manyetik teknolojisinin, son on yılda nano ve kuantum teknolojisi ile tanıştığı yer.




Basın çalışanları pek temiz gezilere alışık değildir. Görünüşe göre, biz kontrolü zor bir ekibiz. Ekibimiz fabrika turuna hazırlanırken, fabrika çalışanları, oldukça disiplinli çalışıyor gözüküyorlardı. Eğer yanınızda bir de kamera getirdiyseniz ki bu çok nadir oluyor bu fabrikada, çalışanlar ve ledler size ne yapıp ne yapmamız gerektiğini söyler. Bu noktada Western Digital'in bize ne kadar cömert ve alışılmadık bir olanak sunduğunu bir kez daha anladım. İki gün San Jose ve Fremont'da konuk oldum, yanımda birkaç rehber ile hangi tesise girmek istersem bana özgürlük tanındı, özellikle girdiğim üç tesis çok gizliydi. Böyle bir gezi imkanı daha önce kimseye tanınmamış.

Resmin ortasında poz veren Heather Skinner, bizim baş basın sorumlumuz, kendisi dağları aşıp Tom's Hardware'e bu gezi imkanını sunan kişi. Sağdaki Gary Wilson, fotoğraf ve grafik bölümünde. Oldukça yetenekli bir arkadaşımız ve geçmişte bize pek çok yardımları oldu. Soldaki adam? Öyle birini tanımıyorum.

Gary, birazdan göreceğiniz fotoğrafları çeken işinde uzman oldukça iyi bir fotoğrafçıdır. Öte yandan ben Canon PowerShot'ım ile dikkatimi çeken ne varsa resmini çekmeye çalıştım.



Temiz oda tesislerine girmek için yapılan ön hazırlıkları görüyorsunuz. Gördüğünüz yer soyunma odası. Diğer bir odada ise fırçalanma odası var. Ayağınızı makinenin içine koyuyorsunuz ve çalıştırıyorsunuz. Makinede iki büyük fırça var ve bu fırçalar sanki ayakkabınızı ayağınızdan çıkarmaya çalışıyor. Bütün gün bu aletlerle oynayabilirim.

Bu ayakkabı temizleyicileri fabrikada ilerleyebilmemiz için ilk adım. Sağdaki fotoğrafta, Ayakkabı temizleme makinesini kullandıktan sonra bile soyunma odasına girerken hala ne kadar ayakkabı izi bırakmışız görebilirsiniz. Gördüğünüz beyaz üçgen kağıtlar oldukça yapışkan. Sanki uçan bir halıda yürüyormuşsunuz hissi uyandırıyor. Birçok odaya girerken bu kağıtların olduğunu fark ediyoruz. Ayakkabınızı çıkarıp sterilize botlarınızı giydikten, selobantla her yerinizi kapladıktan sonra bile, bu kağıtların üstünden geçerken ne kadar çok kir bıraktığınızı fark ediyorsunuz. Görünüşe göre, insanoğlu düşündüğümüzden daha kirli. Gördüğüm işarete bakın. 14 botun temizlenmesi 600 dolara mal oluyor.

Fabrikaya girmek için giymeniz gereken elbiseleri ilk defa deniyorsanız, elbiseleri giymeniz yaklaşık 20 dakikanızı alıyor. Her yerde kayışlar şunlar bunlar... Ve, eğer bir şeyi yanlış yaparsanız, bir bakmışsınız giysiniz siz yürürken düşüyor. Kemerlerinizi sıkı sıkıya bağlamanızı öneririm.



Bu benim deli savaşçı görüntüm. Dikkat ederseniz, giydiğim maskenin stili daha önce gördüğünüz maskelerden farklı. Tahminim bu yeni maskelerde fonksiyonel farklılıklar var ama bu farklılıkların gerçek sebebi, her WD fabrikasının kendine özel bir maskesi olması. Bu giydiğim maske sadece San Jose'deki Manyetik Medya Operasyonları (MMO) tesislerinde kullanılıyor. Heather'ın giydiği koyu mavi maske sadece Fremont'taki ana yonga fabrikasında giyiliyor. Farklı her iş (işlemci mühendisleri, bakım elemanları) için farklı bir maske var. Böylece tahliye daha kolay oluyor ve işler çok daha kolay idare ediliyor. bilgisayarmuhendisleri.com

Bu maskelerin ne kadar ürkütücü olduğunu göstermek için elimi gösteriyorum. Kendimi fırında pişmiş, selobantla kaplanmış etli güveç gibi hissettim. Biliyorum, bu kulağa mantıklı gelmiyor fakat abartısız söylüyorum, kendi terim içinde pişiyordum. San Jose'un ortam ısısı 20.5 derece Fremont temiz odaları 18.3 derece, Malezya ise 22.2 derece, eğer benim gibi soğuk bir yerden geliyorsanız, size sauna gibi gelir burası.





Bu gezi turunu, size baştan sona doğru anlatmak isterdim ama problem şu ki hemen iş akışının başladığı yere atladım, burada her şey ring üstünde yürüyor. Mühendisler, bant üstünde yürüyen plakaları analiz ve test ediyorlar; son ayarlamaları yapıp diğer bir plakaya başlıyorlar. Benzer bir işlem, okuma ve yazma mekanizmasında robot kol tarafından yapılıyor.

Cam disklerin üzerinde en ufak bir partikül bile bırakılmaması ve mükemmel derecede düzgün yüzeye sahip olması gerekiyor. Böylesine temiz bir yüzey için her bir plaka yıkanıyor. Robot kol, her bir plakayı yavaşça alıyor ve fıçıya yerleştiriyor ve plakalar suya iyice batınca yavaşça geri çıkarıyor. Daha sonra plakalar kaldırılıyor ve öteki fıçıya koyuluyor. Bu sürecin nasıl işlediğini gösteren bir videomuz var (youtube).

https://www.youtube.com/watch?v=Ua6obwiszSc&feature=player_embedded





Yükleme Odası


Disk Plakaları oluştuktan sonra plakalar cilalanmak için bu odaya gönderiliyor. Bu pencerenin arkasında bu tesisin kalbi yatıyor, 16 tane püskürtme sistemi manyetik alanın nasıl depolanacağını kontrol ediyor. Sağ tarafta gördüğünüz, bel seviyesindeki istasyon kalıpları, püskürtme sistemine yerleştiriyor. Bu alanda pek çok eğlenceli tehlike uyarısı var. Voltaj riski, ezilme tehlikesi, ve benim en sevdiğim manyetik alanın ne kadar kuvvetli olduğunu hatta kalp pilinizi bile bozabileceğini anlatan uyarı. Ayrıca, bir köşede kırmızı ışıklı bir uyarı var: "DİKKAT, YANICI GAZ TESPİT EDİLDİ. Neyse ki burnumuz bile kanamadan oradan kaçmayı başardık.

Fotoğrafçılık merakımdan olsa gerek. Bu iki resmi farklı açılardan çektim. Ortada benim çektiğim resim biraz püskürtme sistemini dikizliyor. Gary'nin fotoğrafı ise solda profesyonel ekipmanın kalitesini ve berraklığını ortaya çıkarıyor.



Burası da püskürtme sisteminin arka tarafı. 16 makineyi yan yana sıralanmış, gördüğünüz gibi. Her bir makine, tortu temizleme sürecinin farklı bir evresini yerine getiriyor. Tortu temizle "tarifi" MMO tesisinde hesaplanıyor. Daha sonra "tarif" püskürtme sisteminin bir benzerinin bulunduğu Asya'daki tesislere gönderiliyor ve seri üretim başlıyor.


Bize nezaret eden mühendisin not defterinde; "Her dal bükülebilir" yazıyor. O kadar çok farklı ayar var ki sonsuz gibi geliyor size; sıcaklık, güç, birçok hazne ve birçok farklı element hepsi bir amaç için. Bir sonraki jenerasyona geçmek harcanan çaba ve denenen her yol, sınırsız gibi. Şunu yap, sonra şunu yap, bir sonraki nesil teknolojiye geçmek için böyle bir prosedür yok. Her küçük gelişme birçok hata ve tekrardan sonra burada ortaya çıkıyor.

Tabi ki WD, her yeni dizayn için tekerleği yeniden icat etmek zorunda değil. Tasarımın %99'u zaten keşfedilmiş durumda. Yapmanız gereken şey, o yüzde birlik kesimi yarınki teknoloji için geliştirmek. WD'in ürünlerini geliştirmek için sadece bir tek "gizli tarifi" olsaydı, oda bu tesislerde geliştirilen sihirli yüzde birlik kesim olurdu. İşte burası, gelecek altı ay ve iki yıl içinde satın alacağımız yığın bellek teknolojisinin geliştirildiği yer.




16 püskürtme makinesinin üstünde duran, iyi şanslar tılsımı. Bu tür idoller Asya'da oldukça yaygın. Japonya'da iyi şans getirmesi için Maneki Neko'nun şeklini verdikleri kedi figürleri çiziyorlar. Bu idollerden birini aldığınız zaman, göz irislerinden sadece birisinin çizildiğini fark edersiniz. İyi şans size uğrayınca öteki irisi çizerlermiş. Bizimle beraber tura katılan hiç kimse bu tılsımın ismini bilmiyordu ama tılsım, püskürtme makineleri oraya yerleştirildiğinden beri orada duruyor olmalı. Görüşüne göre, tılsım güzel bir iş çıkarıyor.

Sakın Kırmızı Düğmeye Basma!




Burada yanlış gidebilecek ne olabilir ki? Gözüm keskindir ama WD tesisleri saat gibi işliyor, bir sorun göremedim henüz, buna rağmen bu EMO düğmelerinin tüm tesis boyunca serpiştirildiğini görüyorsunuz. İlk başta, bu düğmenin makinelerin ve havalandırma sisteminin gürültülü sesini kesen bir şey olduğunu zannettim. Ama hayır, EMO "acil durdurma" düğmesiymiş. Tabi içimdeki çocuk, acaba bu büyük kırmızı düğmeye basarsam ne olur diye meraktan ölüyordu. Ama WD makinelerinin birkaç dakika durması bile binlerce dolarlık zarar demek.

Püskürtme Makineleri


Sol taraftaki resimde, püskürtme makinelerinin yükleme bölümünü ve makineler ile temiz oda arasındaki yürüme bölümünü daha net görebilirsiniz. Sağdaki resim ise püskürtme makinelerinin arka tarafından çekilmiş hoş bir resmi. Aşağıda iki tane LED panel var görebileceğiniz gibi. LED panellerinin daha yakın bir resmini çekmeyi teklif ettik fakat görünüşe göre bu değerler firmanın ticari sırrı. Tüm bu sistemlerin nasıl birleştirildiği, hatta konumlandırmaları, püskürtme makinesinin işleyişini belirliyor ve ticari bir sır olarak algılanıyor. Yine de, WD çalışanları elimizde kamera ile dolaşmamızdan çok da rahatsız gibi durmuyorlardı ta ki artık ne çektiysek onu görene kadar. O fotoğraflar şimdi tarih oldu. Sanırım, gördüğümüz ayarlar iki hafta içinde değiştirilmiştir.



Disk tabakaları bir çok katmanla örtüldükten sonra, şimdi sıra disk yüzeylerinin doğru şekillenip şekillenmediğini anlamaya geldi. Sabit disk kafası disk yüzeyinin bir mikro inç üstünde uçmak zorunda. Bu nedenle manyetik kafanın disk yüzeyine en ufak teması, manyetik kafanın değdiği yerde oyuk açabilir ve muhtemelen diski çalışmaz hale getirir. Sadece 10 nm'lik bir çim parçası bile disk yüzeyinde hatalara yol açabilir. Her şey bu kadar hassas.

Burada birbirinin kopyası altı adet disk test aracı ve bir adet bir optik test aracını görebilirsiniz. Buradaki amaç; disk yüzeylerinin kusursuz düzgünlük standartlarına uygun olduğunu onaylamak veya geri çevirmek.

Disk tabakaları bir çok katmanla örtüldükten sonra, şimdi sıra disk yüzeylerinin doğru şekillenip şekillenmediğini anlamaya geldi. Sabit disk kafası disk yüzeyinin bir mikro inç üstünde uçmak zorunda. Bu nedenle manyetik kafanın disk yüzeyine en ufak teması, manyetik kafanın değdiği yerde oyuk açabilir ve muhtemelen diski çalışmaz hale getirir. Sadece 10 nm'lik bir çim parçası bile disk yüzeyinde hatalara yol açabilir. Her şey bu kadar hassas.

Burada birbirinin kopyası altı adet disk test aracı ve bir adet bir optik test aracını görebilirsiniz. Buradaki amaç; disk yüzeylerinin kusursuz düzgünlük standartlarına uygun olduğunu onaylamak veya geri çevirmek.

Uçma Testi


Biliyorum, benim işim bu turu sizin için eğlenceli ve ilginç kılmak ama bazen bariyerleri aşıp daha farklı şeylere bakıyoruz. Bu fotoğraf, WD'nin yükseklik ayarlama test makinesinden. Daha önce bahsettiğimiz gibi, manyetik kafanın disk yüzeyini okuyabilmesi için belirli bir yükseklikte olması gerekiyor. İşte bu makine bu yüksekliği ayarlıyor. Bu çekebildiğimiz en iyi fotoğraf oldu.

Bu bariyerleri aşmak benim çok daha farklı bir dil ile karşılaşmama neden oldu. Yanımda gezen cömert mühendis rehberimiz, bu noktada yükseklik testleri ile ilgili birçok şey açıkladı. İkimizde normal İngilizce konuşuyorduk ama rehberimizin konuşma dili, kesinlikle Silikon Vadi'sinde çalıştığını kanıtlıyordu.



Hepinizin bildiği gibi, bütün materyaller sıcaklık farkına göre genleşir veya büzüşür. WD, disklerin okuma yazma testlerini oda sıcaklığında test ettikten sonra, disklerin her hangi bir bozulma olmadan çevre şartlarına ne kadar uyum sağlayabileceğini test etmek zorunda. Burada gördüğünüz fırın diskleri, aşırı sıcak ve nemlerde test etmek amaçlı kullanılıyor. Bu fırın, istediğiniz ısıya göre mesela +90 derece ve %20 nem oranında çalışmak için ayarlanabiliyor. Bu stres testleri sayesinde mühendisler disk tasarımında görülen çürüme ve hız sorunlarını tespit edebiliyor. Ne de olsa bazı HDD'ler Alaska kışında veya tropik ormanlarda kullanılıyor. Bütün HDD'lerin bu şartlar altında muhafaza edilebileceğini sanmayın fakat üreticiler, HDD'lerin en az %80 ila %90 oranında bu şartlara dayanabildiğinden emin olmak zorunda.

Sürtünmeden Kaçınmak


İtiraf etmeliyim, disk test sistemleri bölümüne geldiğimiz zaman, bekleme odasında sırayla dizilmiş blenderların arasına düştük sandım. Alas'ın içkisi biraz daha bekleyebilir. Aslında, bu makineler disk kalıplarının sürtünme teknolosini hesaplıyor. Sürtünme teknolojisi yüzeylerin hareket halindeyken birbirlerini nasıl etkilediğini inceleyen bir bilim dalı. Doğru, manyetik kafa ve disk hiç bir zaman temas etmemeli yoksa manyetik kafada veya disk yüzeyinden hasara neden olur ama manyetik kafa ve disk yüzeyindeki boşluk çok çok az ve disk bu kadar hızlı dönerken, disk ile manyetik kafa arasında oluşan hava molekülleri önemli bir sürtünmenin kaynağı olabiliyor. Test makinesi, diski kafanın etrafında döndürmeye programlanmış ve disk ile manyetik kafa arasında oluşan ilişkiyi tespit ediyor.

Aynı zamanda güzel bir margarita da yapabilir doğru USB ekipmanı ile. Tamam, bu kadar yetenekli değil test makinası.

Gerçek Performans Testleri



Temiz bölgede gördüğünüz her şey size farklı ve acayip geliyor. Sabit disk yaratma süreci çok hassas ve katı koşullar gerektiriyor. Sonunda, plakalar sabit disk kutusunun içine giriyor ve gerçekten çalışıp çalışmadığı test ediliyor. Sabit disk yapılması için birbiriyle etkileşimli birçok parçanın bir araya getirilmesi gerekiyor. Nano ve mikro teknolojinin makro teknoloji olarak çıktığı yer burası. Tekrar gerçek dünyaya dönüyorsunuz ve karşınızda şu manzara: gerçek bir benchmark (performans) testi, ortalıkta bir sürü ıvır zıvır. Performans testleri beni bu garip maskeler kadar ilgilendiriyor açıkçası. Burada öyle sırayla dizilmiş makineler göremiyorsunuz. Burası mühendislerin HDD'lerin ufak hatalarını tamir ettikleri yer. Belki ağzımızı açık bırakan bilim yok burada ama yine de burası hem araştırma geliştirme sürecinin önemli bir parçası hem de son kullanıcı memnuniyeti için testlerin yapıldığı bir yer.


Analiz Zamanı



San Jose 2 tesislerinin yüzde kırkı analiz için ayrılmış durumda. Sabit Disk kalıpları size basit, zararsız ve küçük parlak şeyler olarak gelebilir fakat disk plakalarının düzgün çalıştığından emin olmak için yapılması ve onaylanması gereken pek çok test var. Her bir diskin farklı bir manyetik katmanı ve kaplaması var. Her bir katman santimetrenin yüz milyonda biri kalınlıkta olabilir ve her birisinin kendi karakteristik özelliğinin ortaya çıkarılması için test edilmesi gerekiyor.

Elektron mikroskobu adı verilen bu alet işte bu işi yapıyor. Bu odaya yaklaştığım zaman, oda kapalıydı ve her yerde bir çok uyarı vardı, bu bana fotoğraf banyosu yapılan karanlık odaları hatırlattı. Birkaç dakika sonra, bir teknisyen bizi şu masadan daha geniş olmayan bir yerden içeri aldı. Modern elektron mikroskopları başarıyla objeleri bir milyon kez büyütebiliyor. Bu düzenekte, WD elektron mikroskobunu disk kristallerinin yapısını, zerrecik boyutlarını ve disk yüzeyinin inceliğini analiz etmek için kullanıyor. Bize odayı gezdiren teknisyenin anlattığına göre bu alet aynı zamanda üç boyutlu tanımlama yapabiliyor ve elementlerin kimyasal farklılıklarını analiz edebiliyor.




Elektron mikroskobu bir plaka örneğini inceliyor ama her bir örnek endüstrinin FIB (odaklanmış iyon demeti) dediği daireye göre kesilmek zorunda. FBI diskin çok ufak bir parçasından elde ediliyor. Bu parçalar o kadar ufak ki insan saçının 1.000'de biri kalınlığında. Örnek, özel bir bölüme alınıyor, daha sonra bu bölüm elektron mikroskobuyla tanışıyor. Yukarıda elektron iyonları oluşturulup, örneğin üstüne bombalanıyor. Elektron iyonlarını örneğe doğru yöneltmek için iki türlü yol kullanılır. Ya iyonları yukarıdan dik bir açıyla verirsiniz böylelikle iyonlar örneğin plakanın bir kenarına vurur veya iyonları plakanın diğer kenarına yönlendirirsiniz.


Plakaları Soymak



Normalde, zerrecikler ekranda normal bir şekilde büyümeli ama bu iş öyle göründüğü kadar kolay değil. Büyütmek istediğiniz iyonlara yaklaştıkça zerreler artar ve yoğunlaşır ayrıca görüntülemek istediğinizden farklı elementler araya karışabilir. İyonlama işleminde en ufak bir değişim diskin manyetik verimliliğini ölçerken yanlış sonuçlara dönüşebilir.

Sol karedeki fotoğrafa dikkatli bakarsanız; ince tabakanın altında bozuk bir kesim görürsünüz. Orta tabakaya ise yumuşak zar diyoruz, onun altındaki materyal asıl manyetik depolama bölgesi, son olarak en üst bölge koruyucu tabaka.

"Eğer objelere çok fazla yakınlaşırsanız yanlış ölçümler yapabilirsiniz, elektronların örneğin içinde geçmesi X-ışınları ortaya çıkarır, bu X-ışınlarının enerjisini okuyarak her bir katmanın element yapısını ortaya çıkarabiliyoruz. Bir kere bir katmanın kompozisyonunu çıkardık mı, bir elemente yoğunlaşıp yoğunlaşmama arasında karar verebiliyoruz. Bu işlem hata analizleri için oldukça yararlı" WD bize bunları anlattı.

Analizler Hiç Bitmez
Analizler, ne elektron mikroskobu ile başlıyor ne de bitiyor. Bana Farklı analizler için kullanılan iki çok güçlü makine daha gösterildi. Bu aletlerin bulunduğu oda her nasılsa bana lisedeki deney laboratuvarımı hatırlattı, duvarda asılı olan poster periyodik cetvel, benekli muşambalar, gri ve bej rengin estetik bir şekilde aşkı... Her neyse, iki makinede daha önce hiç bir endüstride görmediğim kadar garip, karmakarışık borular, acayip bağlantılar...

Gördüğünüz ilk makine ESCA (Kimyasal analizler için elektron spektroskopu) ayrıca X-ray fotoelektron spektroskopisu olarak da bilinir. ESCA yüzeyin atomik kompozisyonunu ve kimyasal bağını belirlemek için kullanılır. Bir örnek alüminyum K-alpha ve X-ray ışınlarına maruz kaldığı zaman, bir kaç nm yüzeydeki kimyasal elementlerin elektron karakteristiği ortaya çıkar.

"Elektronlar daire şeklindeki analiz makinesinde farklı bölgelere yayılıyor, bu elektronların enerjilerini ölçerek bir elektronun hangi elementten geldiğini tespit edebiliyoruz. Elektron enerjilerine daha yakından bakarak ise elektronun geldiği atomların kimyasal yapısını hesaplayabiliyoruz" Teknisyenin bize anlattıkları bunlar.


Ölçümler Bitmiyor



ESCA santimin yüz milyonda biri kadar küçük bir yüzeyi analiz edebiliyor. WD, böylelikle pek çok çeşit plaka tabakasını analiz ediyor. WD özellikle plaka yüzeyinde bulunan yağ tabakasını ve 2 nm den ince koruyucu tabakayı analiz etmek için kullanıyor ki bu ölçüm, disk kafası ile disk yüzeyi arasında sürtünme performansını ölçmek için çok önemli.

"Ölçtüğümüz bir şey var oda karbon kalınlığı. Birçok farklı ürün için farklı kalınlık ölçümlerimiz var. Eğer bir angstrom (santimetrenin yüz milyonda biri) kadar hata olursa bütün işlemi baştan yapmak zorundalar. Gerçek kalınlık ölçüleri ise ticari bir sır" diye not etti rehberimiz.


Bu Bildiğiniz Matkaplardan Değil



Son kez bir matkaba dokunduğumda matkabın yeri deldiğini hatırlıyorum. Bu alet bir "Nanosonda matkabı" Bu alet ESCA'dan daha hassas ama duvarda ufacık bir delik falan açabildiği yok. Bu alet tam olarak şu işe yarıyor "ikincil yükünlü kütle görünge spektrometrisi" (ToF-SIMS). Bir demet atom ışını yüzeye gönderiliyor, bu süreç yüzey türleri arasındaki farklı iyon karakteristiğini sergiliyor. Tıpkı, ESCA ve TEM'de olduğu gibi materyaller içinde başka hiçbir madde olmayan uzay boşluğunda tanımlanmak zorunda.

Bu matkabın ilk gönderdiği iyonlar altın bir kaynaktan elde ediliyor daha sonra iyonlar örnekle çarpıştırılıyor. Böyle bir aletle pek çok bilgi edinebilirsiniz ama her analizin bir iyi yönü var bir de kötü. Bu yüzden, her bir örnekle defalarca oynamak zorundasınız gerçek cevabı almak için" diye açıkladı yanımızdaki teknisyen.

Yanımızdaki teknisyen bana "Eğer örneğin üstüne doğru derin bir nefes üflersen muhtemelen ne yediğini söyleyebilirim" dedi. Bugün bu tesiste, bir teknisyenden duyduğum ilk şakaydı bu.


Plaka Çöplüğü



San Jose 2 tesisine gitmek için araştırma bölümünden ayrıldık. Tesisten ayrılırken yerdeki beyaz kova dikkatimi çekti. Burada bozuk veya kırılmış düzinelerce disk kalıbı görebilirsiniz. Kimse görmeden bunlardan birkaç hatıra almam gerekirdi ama kovanın bana şunu dediğini duyar gibi oldum. " Bir tane HDD elde etmek için binlerce yumurta kırman gerekiyor" veya buna benzer bir şey. Her neyse, Disk Operasyonları Bölümünde aldığım açık mesaj şu oldu: Analizler ve yine analizler, saf disklerin üretimi, birçok deneme yanılma hepsi disk dizaynının bir parçası. Herhalde, bu tura çıkmadan önce bir tek mühendisin beyaz ışık altında HDD'leri vidaladığını falan düşünüyordum ama görünüşe göre; çok geniş bir arazide ultra-modern makinelerle yüzlerce insanın bu iş için çalışması gerekiyormuş. Best Buy veya Newegg'e uğrayıp 100 - 200 dolar ödedikten sonra bir TB sabit disk alabiliyoruz ama hiçbir zaman bu sabit disklerin alınabilir olması için harcanan büyük eforu düşünmüyoruz.

Daha turun yarısında bile değilim ve daha en korkunç şeyleri görmedim bile.

Sıra Manyetik Kafada



Bir sabit diskin veri yazabilmesi için gereken manyetik kafa size tanıdık gelecektir. Sanırım, WD'nin Fremont'taki manyetik kafa tesisine geldim. Bu ufak iğneler disk yüzeyine bilgi yazılabilmesi için gerekli. Manyetik kafaların bu kadar kompleks olacağını hiç tahmin etmemiştim. Bir kez daha, bu ufak şeylerin üretilebilmesi için gereken zaman ve kaynağı küçümsediğimi fark ettim.

Sarı Dünya



Bu resimlerde her şeyin sarı olduğunu hemen fark edebilirsiniz. Bu resimlerin daha berrak olabilmesi için renklerle oynamamız gerekti. Yarı iletken yongaların üretildiği bölgelerde her şey böyle gözüküyor. Yongaların üretildiği bölgelerin belli dalga boylarına maruz kalmaması gerekir. Bu biraz fotoğrafçılığa benziyor, eğer bir filmi beyaz ışığa maruz bırakırsanız, film yanar. Yongalar sarı ışığa tepki vermez, yani bu tesisin geniş bir bölümü loş. Bu tesisteki floresan ışıklar maviyi ve ultraviyole ışınları filtre ediyor.

Buzdağının Görünen Kısmı



PVD, seedlayer dediğimiz çok ince tabakaların oluşturulabilmesi için kullanılıyor. Bir seedlayer elektroliz ile kaplanabilecek kadar yeterli elektrik iletkenliği sağlayabiliyor.

"Manyetik kafanın yapımı sırasında pek çok kez ölçüm yapılması gerekiyor" Bizi gezdiren rehberin söyledikleri. Evet, biliyorum siz mühendisler böyle konuşursunuz "bir şeyi doğru yapabilmek için her şeyi ölçmek zorundayız". PVD bölgesinden ayrılırken gözüme bir mikroskop takıldı, tanıdık bir şeye benziyordu. Tabi ki bu bir mikroskop değil. Bu yongaların inceliğini ölçmek için kullanılan bir şey.



PVD bölgesinden ekleyeceğimiz son bir not; Western Digital aynı zamanda elektroliz yöntemiyle kaplama sistemi kullanıyor metal manyetik kafaların üretimi için. Burada gördüğünüz, elektroliz yöntemiyle kaplama istasyonunun ön ve arka yüzü. Teknisyen yongayı içeri bırakınca bu alet, geri kalan bütün süreci kendisi hallediyor ve yongayı geri veriyor. Hatırladınız mı? İnsan faktörü mümkün olduğunca dışarıda tutulmalı.

Bu fotoğrafların altında ilginç bir hikaye var. Burada gördüğünüz teknisyen işini düzgün yapabilmek için muazzam bir dikkat gösteriyor ve poz vermek için zaman bile kaybetmiyor. Görünüşe göre; elektroliz kaplama makinesinin yükleme bölümü açıldıktan sonra iki saniyeniz var yükleme yapmanız için. Bu sürede herhangi bir gecikme alarmların çalmasına sebep oluyor. Fotoğraf çekerken doğru ışığı yakalamamız için biraz süre geçmesi gerekiyor, o yüzden teknisyeni iki saniyeden fazla bekletmek zorunda kaldık. Her ne kadar çalan bir alarm duymasam da teknisyenin yükleme işlemini geciktirdiğimiz için kötü bir hisse kapıldım. Eğer bu yongalardan biri sizin satın aldığınız HDD'lerde kullanılırsa... Çok üzgünüm beni bağışlayın, tamam mı?

Yapmak İstemeyeceğiniz Bir Duş



Bu duşlar kesinlikle eğlence için değil. Acil durum duşları tesis boyunca yer alıyor. Elektroliz kaplama, asitle aşındırma gibi kimyasal süreçler yüzünden, bu duşlar yakın bir yerlerde olmak zorunda. Evet, giydiğiniz maskeler sizi bir çok şeyden koruyor fakat sıvıdan koruyamıyor. Mesela, ammonium hydroxide bir damlası bile göze kalıcı zararlar verebilir. Böyle bir durumda acil müdahale ekibi çağrılıyor hemen ve sizi duşa sokuyorlar. Yerde herhangi bir su damlası görmedim fakat umarım bu bilgisayar kabloları su geçirmezdir.

İyon Bombardımanı


İyon bombardımanı, kusursuz düzlükte disk kalıbı üretmenin bir başka yoludur. Gaz, çok yüksek elektrik alanına maruz bırakılır, iyonize olması için. IBD aleti çok yüksek voltajda elektrik kullanarak iyonları hızlandırır ve yönlendirir sonra, daha iyi kontrol için iyon hızını düşürür. Western Digital'de IBD aleti, okuma aletinin kesişme kenarlarını oluşturmak için kullanılıyor.

Hepinize Yetecek Numara Var



Altı inçlik bir yonganın içinde 50.000 adet sürgülü makara var, inanılmaz bir şekilde; sadece her yonganın kendine özgü bir ID numarası yok, tüm makaraların özgün bir ID numarası var. Makara ID'si hem yonganın ID'sini gösteriyor hem de makaranın yonga içindeki yerini ve pozisyonunu gösteriyor. Tüm makaraların izlenebilir olması ve kalite kontrolün eksiksiz olması için bu süreç gerekli. Burada gördüğünüz teknisyen makaraların ID numarasını inceliyor. Birkaç saattir bu sarı dünyada kalmanın etkisiyle olsa gerek, bu yeşil ışığı görünce kendimi bir garip hissettim. Teknisyenin çalışma videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=EwJ8-qMjx88&feature=player_embedded




Bu tesiste pek çok şey var fakat ben size sadece gördüklerimi aktarabiliyorum. WD araştırma geliştirme tesislerinin nano teknolojiyi, nasıl kendi avantajlarına kullandığını göstermeye çalıştım. Tabi ki her şey bu kadar etkileyici olmayabiliyor. Soldaki resimde mesela, bir fabrika çalışanı fırının yanında terliyor.

Sağdaki fotoğrafta ise bir çalışan yongaları PVD aletine yüklüyor. Bu özel yongalar bir çeşit alimünyum koruma ile kaplanıyor. Bu manyetik kafayı dış etkenlerden koruyan son kaplama. Teknisyenin, gözlüğünü maskenin üzerinde takabilmek için kullandığı teknoloji ise gözümden kaçmadı. Bu garip tesislerde çalışanların ortama uyum sağlamak için buldukları yöntemler bana ilginç geldi.

Sizin için bir videomuz var. WD temiz oda tesislerinin ne kadar büyük olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=mtXgR0Cded0&feature=player_embedded


Gerçek Dünyaya Hazırlık


Western Digital araştırma ve geliştirme, okuma/yazma bölümlerini gördük. Son olarak tüm bu ufak teknolojilerin birleştiği yeri görelim. Burası üçüncü ve son tesisimiz. Burası HDD parçalarının monte ediliği yer tabi birisi bu parçaları yere düşürmezse. Burada her şey planlandığı gibi yürür ve herhangi bir işçilik kusuru tespit edilmezse, disk kalıpları ve parçaları seri üretim için Asya'daki tesislere gönderilir.


Montaj Hattı



Bu resimde, Western Digital'in Malezya ve Tayland'daki tesislerinde montaj bölümünün ufak bir parçasını gösteriyor. Burada amaç yeni bir HDD tasarımı çıkmadan önce yeteri sayıda üretim yapabilmek. Bu tesiste dokuz adet montaj bölümü var. Tesisin geri kalanı masa işleri ve test ekipmanlarına ayrılmış durumda.

HDD'lerin nasıl bir araya geldiğini görmemiş olanlar için bu fotoğraflar ilgi çekici olabilir.

Montaj Hattı 2
Söylenebilecek fazla bir şey yok. Sabit disk anatomisi ile ilgiliyseniz o zaman montaj bölümünün sabit disk şaftını disk plakaları ile nasıl birleştirdiğini biliyorsunuzdur.





Manyetik kafa ve onu tutan kol, çok hassas ve tam bir keskinlik istiyor o yüzden bu süreç robotlar tarafından yürütülüyor (sol resim). Sağ resimde ise görebileceğiniz gibi teknisyen özel bir tornavida kullanılıyor. Bu tornavida belli bir güçte tork uyguluyor ve vidaların sağa sola düşmesini engelliyor. Bunlardan bir tane garajımda olsun isterdim.

Eğer bu sürecin nasıl işlediğini merak ediyorsanız aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=WaCvNsTedRc&feature=player_embedded


Excalibur'a da Bakın!




Sabit diskler ufak bir pencere yardımıyla montaj bölümünden buraya gönderiliyor. Buradan sonra sabit diskler, test edilecekleri yerler gibi farklı bölgelere gönderiliyor. Bir test makinesine Excalibur adını koymuşlar. Sağdaki fotoğrafta, operatörün Excalibur'un taşıyıcı bandını beslediğini görebilirsiniz. Camın arkasında gördüğünüz nesne Excalibur'un robot kolu. Robot kol, HDD'yi alıyor ve arkasına atıyor. Daha sone Excalibur tüm bu HDD'lerin doğru çalışıp çalışmadığını test ediyor.

Excalibur 5000 adet HDD'yi bünyesinde barındırabiliyor. Başka ufak test araçları da gördük ama Western Digital'in Excalibur'a ihtiyacı var gibi gözüküyor çünkü bu alet yılda on bilerce HDD'yi test ediyor.

Western Digital günde yarım milyon HDD üretiyor. Her bir HDD, istisnasız Excalibur ve benzer sistemler tarafından test ediliyor.


Gerçek Testler



Pilot üretim tesisinden ayrılmadan önce, gördüğünüz bu odaya uğradık. Bu odada test mühendisleri HDD'lerin kararlılığını ve performansını test ediyor. Aradıkları şey ise, bozuk sektör. Yeşil tabloda kırmızı noktayı gördünüz mü? İşte o başarısız bir hücre. Böyle bir hücre tespit edildiği zaman, bir sonraki test bu hatanın neden kaynaklandığına odaklanıyor.

Solda gördüğünüz test aracı ise farklı şartlar altında performans testleri yapma imkanı sunuyor.

"SDD'ye doğru gidiş depolama dünyasındaki problemleri çözmüyor sadece eski problemlere bir yenisini ekliyor" Diyor Western Digital Mühendisi.

Eğer bu geziden öğrendiğim tek bir şey varsa o da bu şirket kendini problemleri çözmeye alıştırmış.



Pilot bölgedeki son anlarım, artık ayrılma vakit geliyor veda için hazırlanıyorum. Bu plastik poşetleri mi merak ettiniz? Bu temizleme suyu, bununla üzerimizdeki maskeleri temizliyoruz her bir bölüme girmeden önce. Tekrardan, Western Digital tesislerini gezmem için olanak sağlayan herkese uzun uzun teşekkür etmek istiyorum. Western Digital hakkında edindiğim tecrübeler bir yana, bu tur endüstri için bana yepyeni bir perspektif kazandırdı. İleride 10 TB'lık bir HDD elime ulaştığı zaman ki bu HDD'ler hayatımızın sırlarını taşıyor. Her zaman bu iki günü, bu nadir gezi fırsatını, tüm bu tesislerdeki makineleri ve bütün bu şeyleri var eden inanılmaz teknolojiyi hatırlayacağım.

tom's hardware türkiye
http://www.thgtr.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dessas.yetkinforum.com
 
Sabit Diskler Nasıl Üretiliyor?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Okaliptüstan Enerji Üretiliyor
» Nasıl bir annesiniz?
» nasıl yapılır
» Web’de Marka Nasıl Yaratılır?
» “ERP” Pazarı Nasıl Büyüyecek?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HERSEY BURDA :: NASIL YAPILIR :: BİLGİSAYAR VE PARÇALARI-
Buraya geçin: