Obama Oyun Sektörüne Ateş Püskürdü!
Yazan: Elif Biricik 13 Mayıs 2010, Perşembe Sayfayı Yazdır Tavsiye Et Paylaş
Amerikan Başkanı Barrack Obama, bir üniversitede katıldığı konferansta yaptığı konuşmada oyun dünyasını hedef aldı. Gençlerle bir araya gelen başkan, oyun konsollarının artık eğlence amacı taşımadığını, bu teknolojilerin demokrasiyi bile tehdit edecek birer bilgi paylaşımı kaynağına dönüştüğünü ifade etti.
ABD tarihinin ilk Afro-Amerikan Başkanı Barrack Obama, Hampton Üniversitesi'nde gençlere verdiği konferansta, seçim zamanı sergilediği teknolojiye yakın duruşunu bozdu ve oyun sektörünü hedef alan ilginç açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında X-Box, PlayStation, iPad ve iPod gibi teknoloji ürünlerini hedef alan Obama, bu cihazların nasıl kullanıldığını bile bilmediğini ifade etti. Oyun konsollarının artık eğlence amacı taşımadığını, dikkat dağıttığını ve öğrencilerin ders bile çalışamadıklarını söyleyen Başkan, gençlere oyunla vakit geçirmemelerini ve ders çalışmalarını tavsiye etti.
Obama konuşmasında, bu cihazların bilgi paylaşımı konusunda ülke demokrasisini bile tehdit edecek seviyeye geldiğini ifade etti.
İnternet ve oyun sektörünün önde gelen isimlerine konu hakkındaki görüşlerini sorduk...
Türkiye’deki en büyük oyun dağıtıcılarından Aral'ın Genel Müdürü Ömer Faruk Demir; oyunların eğitim, kişisel el becerisi, zekâ gelişimi, sosyalleşme, Fun Club oluşturma gibi birçok konuda olumlu etkilerinin olduğunu belirtti.
TID Başkanı Füsun Nebil, Obama'nın açıklamalarını şöyle yorumladı:
Bu ifadeler, 'okullar olmasaydı, maarif ne güzel yönetilirdi' diyen eğitim bakanının sözlerine benzemiş. Oyun oyundur. Çocuklar da gelişmelerinin bir kısmını oyun yaparak gerçekleştirirler. Sonuçta dünya tarihinde her daim muhafazakar eğilimliler oyunların zararlı oldugunu düşündüler. Eskiden fiziksel, şimdi online. Tabi ki tüm oyunlar iyidir demek istemiyorum ama tüm oyunlar kötüdür demek de o kadar abes.
Sobee Genel Müdürü Mevlüt Dinç ise konu hakkında şöyle konuştu:
Oyunların, özellikle de online oyunların, bir takım olumsuz etkileri olabileceğine bir ölçüye kadar katılabilirim. Aslına bakarsanız her şeyin fazlası zararlıdır. Önemli olan dozajdır. Baktığınızda oyunların el-göz koordinasyonunu geliştirme, sosyalleşmeye yardımcı olma gibi pek çok faydası da vardır. Bunlar da yadsınmamalıdır.
Gerek oyun başında geçirilen zaman, gerekse de oyun içerikleri konusunda bir takım önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar nasıl hazırlanır, kontrol mekanizmaları nasıl oluşturulur konusunda ise maalesef dünya çapında genel kabul gören yöntemler, standartlar söz konusu değil. Ülkemizde bu nasıl sağlanabilir diye soracak olursanız bizim özellikle on-line oyun başında geçirilen süreyi düzenleyecek bir uygulama üzerinde yeni çalışmalarımız mevcut. Bunlar henüz tam olarak şekillenmemiş olsa da, örneğin bir uyarı sistemi geliştirilebilir.
Teknolojinin demokrasi açısından tehdit olduğu görüşüne katılmak kesinlikle mümkün değil. Hele ki internet gibi fiziksel unsurları neredeyse tamamıyla geride bırakan, dil,din, ırk ayrımını ortadan kaldıran teknolojiler bırakın demokrasiye tehdit olmayı, demokrasi kültürünü destekleyen gelişmelerdir.
Üyelikal.com sitesinin sahibi Abdullah Yazıcı;
Üniversite öğrencisinin üzerinde konsol oyunları diye bilinen oyunların baskılı olacağı düşüncesinde değilim, oyun salonunda ya da evlerinde oynamak isteyen öğrenciler daha çok arkadaşları ile ortak boş zamanlarını değerlendirmek ya da gün içerisindeki stresini atmak için ortak zamanlarını birleştirerek oyun oynamaktalar. Obama daha çok çantada ve cepte her an yanında taşınabilen ve sınırsız olarak erişim sağlayabilen cihazları tehlikeli olarak görmüş sanırım.
derken, oyunların gençler üzerindeki etkilerine ilişkin olarak da şunları söyledi:
Bizim ülkemizde oyunlar 12/19 yaş arası gençler üzerinde daha çok etkili olmaktadır,Alınacak tedbirler ise; ailenin çocuğuna baskı kurmadan hangi oyunları oynadığını, hangi internet kafelerde zamanını değerlendirdiği, ne kadar vakit ayırdığını takip etmesidir. Daha da önemlisi internet kafeciden bu konuda yardım isteyerek,çocuğunu gözlemleyebilmesi gerekir. Aileler çocuklarının nerede olduğunu bilmedir.
Obama'nın teknolojiyi demokrasiye yönelik tehdit unsuru olarak görmesi konusunda ise Abdullah Yazıcı şunları söyledi:
Bu konuda katılıyorum, Bu hafta ülkemizde yaşanan çok üzücü durum, CHP Eski Genel Başkanı Deniz ******'ın başına gelenler teknolojinin sınır tanımadığı konusunda son noktadır.