"Bayilik sistemi ile büyüyeceğiz"
Osmanlı devletine uzun yıllar başkentlik yapmış Edirne'de sadece mimari eserler değil damak tadının mirası da korunuyor
Arslanzade, Edirne’de Osmanlı en önemli lezzetlerini geleneksel yollarla üretiyor. Bu lezzetlerden biri olan ve aynı zamanda binbir şifaya çözüm olduğu söylenilen deva-i miski de ürünlerine ekleyen Arslanzade’nin sahibi Arif Meriç, Osmanlı mutfağının tatlılarını üretmeye yeni tariflerle devam edeceklerini söylüyor. 10 yıldır online mağaza ile dünyanın her yerine ürünlerini gönderdiklerini ifade eden Arif Meriç, girişimci ve araştırmacı olarak tarihe ışık tuttuklarının, asıl işlerinin ticaret değil kültür hizmeti olduğunun altını çiziyor. Arif Meriç Türkiye’nin her yerinde bayilikler vereceklerini ve bayilerde satılan ürünlerle Edirne mağazasında satılacak ürünle- rin fiyatlarının aynı olacağını söylüyor. Arif Meriç sorularımızı şöyle yanıtladı:
Arslanzade ne zaman kuruldu? Bu alanda çalışmaya ne zaman başladınız?
Uzun yıllar Osmanlı devletine başkentlik yapmış Edirne’nin önemli tatlarından biri Kavala kurabiyesidir. Saraydan gelen bu kurabiyeyi 1974 yılından beri üretmekteyiz. Biz, çekirdekten yetişme esnafız. Ben aşağıdan yukarıya doğru çıkan bir esnafım. Çocukluktan bu yana hayatım kazanların başında geçti. Bu alanda kalan son ustalardan biriyim.
Üretim tesisinizden ve kapasitenizde bahsedebilir misiniz?
400 metrekarelik bir üretim tesisimiz var. Büyük bir tesis değil çünkü fabrikasyon üretim yapmıyoruz. Neden fabrikasyon üretim yapmyorsunuz diye soracak olursanız, bizler tarihimizden üstlendiğimiz misyonu üzerimize aldık. Yaptığımız her ürün natürel malzemelerden hayata geçiriliyor. Nasıl ki tatlı Osmanlı sarayında mermer taşlarda yapılıyorsa, biz de aynı şekilde mermer dibeklerde yapıyoruz. Badem ezmesini saray metodu ile üretiyoruz. Haftada 1 ila 2 ton üretim yapabiliyoruz. Üretimimizin düşük olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak geleneksel metotlarla üretim ancak bu kadar olur.
Talep alıyor musunuz?
Elbette, birçok şirketten üretim talebi alıyoruz. Ancak fabrikasyon üretime geçmeyeceğiz. Sadece talep olursa üretimimizi artırıyoruz. Bizim kurabiyelerimizde çok özel bir formül var. 7 yıldızlı otellerden siparifller alıyor ve yolluyoruz. Son yıllarda kahve tüketiminin ve mağazalarnın artması ile buralardan da teklif almaya başladık. Zaten kare şeklinde olan kurabiyemiz saraylarda da kahvenin yanında tüketilirmiş.
Bayilik verecek misiniz?
Elbette Türkiye’nin her yerine bayilik vereceğiz. Ancak her şehre bir adet bayilik vermek gibi bir planımız var. Belki sadece İstanbul’u bu sıralamanın dışında tutabiliriz. Amacımız Edirne’deki tazeliği ve fiyatı Türkiye’nin her yerine ulaştırmak. İnsanlar burada hangi fiyata alıyorlarsa Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar aynı fiyata alacaklar. Bu alanda talepler geliyor ve biz de bunları değerlendiriyoruz. Hatta son zamanlarda bu alanda ciddi talepler gelmeye başladı. Fakat malumunuz biz butik bir çalışma yapıyoruz. Bu nedenle bayilik vereceğimiz bölgeleri de özenle seçiyoruz.
Yeni ürünleriniz var m›?
Yeni ürünümüz uzun yıllar yaptığımız araştırmanın sonunda elde ettiğimiz bir tarifle hayata geldi. Ürünün adı deva-i misk. 41 baharattan yapılan, insanlara sıhhat ve afiyet veren bir lezzet.İsmini de Osmanlı kendi koymuş. Edirne’nin Yeni İmaret diye adlandırılan bölgesinde bulunan İkinci Beyazıt Külliyesi öyle büyük şeylere mazhar olmuştur ki, Osmanlı insanlarının yalnız akıllarını, kalplerini ve ruh dünyalarını değil aynı zamanda mide dünyalarını da fethetmiştir. İşte biz Osmanlıdan günümüze gelen güzellikleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bir günümüzü bir günümüze eşit yapmamaya çalışıyoruz.