Bilgisayar Mühendisleri Portalı
Sizden gelen sorulara kısa kısa cevaplar
Sizden çokça email alıyoruz. Bazıları aynı sorular, bunlara topluca cevap vermek istedim.
1. Sitenizin tasarımı çok kötü? Size hiç yakışmıyor? Ayırca forum sayfası niye yok?
Web sitemizin amacı insanları bilgilendirmek üzerine kurulu. İçerik olarak
www.Bilgisayarmuhendisleri.com sitesi gibi bir site daha yok. Özellike yeni öğrenciler ve yeni mezunlar için bulunmaz bir site. Bu yüzden tsaarımdan çok içeriğe dikkat ediyoruz. Hem tasarım güzel olsun diyorsanız bize tasarım gönderin düzeltelim siteyi, taşın altına elinizi koyun? Bu işler kolay değil zaman alıyor ve bizim de işimi gücümüz var, buradan da para kazanmıyoruz. Ayrıca yeterince ziyaretçi alıyoruz. Günlük ortalama 1000 kişi ziyaret ediyor sitemizi. Bilgisayar mühendisliği gibi spesifik bir alan için oldukça iyi bir sayı. Forum niyetine makale yorumları var oraları kullanabilirsiniz.
2. Web sitenizden araklama yapabilir miyiz? Sitenize makale gönderebilir miyim?
Tabiki yapabilirsiniz. tercihen sitemize link verebilirsiniz, vermeseniz de canınız sağolsun. Üstelik biz de oradan buradan yazı araklayıp siteye koyuyoruz. Sitemize her zaman makale gönderebilirsiniz. bize email atmanız yeterli. yazıların sizin olmasına da gerek yok. Bilgisayar mühendislerinin ilgisini çekeceğini düşünüyorsanız yazıyı araklayıp email atın.
3. Bilgisyar mühendisi olursam işşiz kalır mıyım? Ne kadar ücret alırım? Okul önemli mi?
Bu soruyla ilgili bir çok makale var ama arkadaşlar yine de ısrarlar bu konuda emailler göndermeye devam ediyorlar. Okul önemli ama kendini geliştirmek daha önemli. Eğer kendiniz geliştirirseniz işsiz kalmazsınız. Kendini geliştirmekten kastım en az 1 yabancı dil, bir database, bir programlama dilini çok iyi bilmek ve stajları çok iyi değerlendirmek. Stajları iyi değerlendirmekten kastım proje yapmak iş hayatının içine girmek. Bir bilgisayar mühendisinin maaşını belirleyen şey okulu değil kişisel becerileridir. Ama ingilizceyi bir türlü öğrenemediyseniz suçlu okul değil kendinizsiniz. Hakkari üniversitesine gidip ingilizce öğrenemediyseniz şuçu okulunuzda değil kendinizde arayın. bu kafayla boğaziçinde okusaydınız da ingilizceyi yine öğrenemezdiniz. Aynı şey bilgisayar için de geçerli, boğaziçi üniversitesinde sihirli değnek yok, öğrenciler çok çalışıyor o kadar... size sürekli yazıyorum çalışın çalışın çalışın...
4. Bilgisayar Öğrenmeye nereden başlayayım? Nasıl bir yol izleyeyim?
Öncelikle kendi kendinize öğrenme olayını öğrenin. Birilerinin birşeyler öğretmesini beklemeyin, okulda derste hocanın anlatmasını beklemeyin. Eğer 2 ay düzgün çalışsanız hocanızdan daha iyi olabilirsiniz. Hemen bilgisayarınıza Visual Studio kurun. İnternetten indirin, google'da bir sürü program nasıl yazılır anlatan videolar var. onları izleyin. Paranız varsa Kitap satın alın kitaptan okuyun ve okuduklarınızı uygulayın. Hangi kitabı alacağım diye sormayın alın işte... kötü kitap yok, baktınız zor geliyor başka kitap alın, tek kitapla yetinmeyin, birçok kitabı bitirin...
5. Hangi programlama dilini öğreneyim.
Java, .Net, Hangisini seçerseniz seçin sizin için farketmeyecek hepsi aynı zorluk düzeyinde... Seçin ama bir an önce başlayın. Mesela bugun başlayın. bu yazıyı okuduktan hemen sonra ilk programınızı yazmak için adım atın. Unutmayın en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
6. Kaç yaşındasınız, hangi okulu bitirdiniz? kaç para kazanıyorsunuz? Neler biliyorsunuz?
Böyle sorularla gelmeyin bize. Bunları paylaşacak olsaydım makalelerin altına adımızı yazardık. Burada temel olarak 3 kişi makale yazıyor, çoğunu ben yazsam da yazılarını bana gönderiyor ben de siteye ekliyorum ama hiç bir yazıya adımız yazmıyoruz. Amacımız hava/reklam değil... Yeterince yaşlıyız bu konuları aşacak kadar da olgunlaştık. Bilgisayar konusunda da hemen herşeyi biliyoruz merak etmeyin... Türkiyenin ilk bilgisayar mühendislerinden olduğumuzu bilin yeter.
7. Staj/İş konusunda yardımcı olur musunuz?
CV gönderenlerin bazılarını bazı şirketlere yönlendirebiliyoruz. Ama CV'nizi iyi yazın. Nasıl yazıalcağı konusunda sitemizde yazılar var. Staj için bile Cv gödnerecekseniz önce kendinizi geliştirmeyi unutmayın. Evede ufak tefek program yazın ondan sorna staj yeri ararsanız size daha kolay yardımcı olabiliriz. Ama herkesi yönlendiremiyoruz malesef... Ama şansınızı denemekten zarar gelmez.
8. Yurtdışında bulgaristan/azerbeycan vs.. üniversite okuyorum iş bulabilirmiyim?
Kendinizi geliştirirseniz her zaman iş bulabilirsiniz.
9. Napacağımı bilemiyorum? Çok umutsuzun? İş bulabilecek miyim, hiç bir şey bilmiyorum, okulum çok kötü, neler yapmam gerek?
Bir an önce kendinizi geliştirmeye başlayın. Kendinize bir web sitesi yapmaya başlayın. Kendine ait web sitesi olmayan birisi bir bilgisayar mühendisi olamaz... Beklemeyin hemen harekete geçin. Çalışırsanız her meslekte başarılı olursunuz, evde boş boş tv izlemeyi bırakın vaktinizi değerlendirin. çalışın çalışın çalışın.
10. Bilgisyar mühendisleri işsiz kalmaz diyorsunuz, ama ben işsizim. Nasıl oluyor bu?
Siz kendinizi yetiştirememişsiniz o yüzden işsizsiniz. yabancı dil biliyorsanız programlama biliyorsanız işsiz kalmazsınız. Demek ki kendini geliştirememiş boş boş mezun olmuşsunuz. Eğer kendinizi yetiştirdiğinize inanıyorsanız CV'nizde sorun olabilir, bir an önce CV'nizi düzenleyin. Üstelik sadece türkiyede değil yurtdışındaki ilan sitelerini de inceleyin ne fırsatalar sizi bekliyor bir görün...
11. Bayanlar bilgisayar mühendisi olabilir mi?
Evet olurlar hatta bazı firmalar özellikle büyük firmalar bayanları daha kolay işe alıyorlar. Yani bizim meslekte pozitif ayrımcılık var diyebiliriz. Ama diyorum ya olay hep kendini geliştirmekle alakalı.
12. Bilgisayar mühendisliği yazılımdan mı ibaret?
Hayır ama hem daha kolay iş bulursunuz hem kendinizi kolay geliştirirsiniz hem de dha çok para kazanabilirsiniz. Üstelik yazılımdan anlamanız diğer şeylerden anlamanıza mani değil. hem yazılımdan anlayabilir hem proje yönetiminden, network, database administrationdan anlayabilirsiniz.
13. Okulda çift dal yapsam nasıl olur.? Açıköğretimde 2. bir okul okusam nasıl olur?
Süper olur. Hem bilgisayar hem de başka bir bölüm okumak size oldukça avantaj sağlıyacaktır. finans, muhasebe, sigortacılık, turizm, elektornik makina ne okursanız okuyun size katkısı olacaktır. Çünkü program yazarken sadece program yazmazsınız, muhasebe programı yazıyorsanız muhasebe öğrenmek zorunda kalırsınız, grafik programı yazıyorsanız tasarım/renkler görsellik üzerine uzmanlaşmanız gerekir. Hangi alanda program yazıyorsanız o konuda mutlaka birşeyler öğrenmek zorunda kalırsınız. Şimdiden başka alanlarda çalışmalarda bulunmak hiç de kötü bir fikir değil. Bugun hem finans alanında uzman hem yazılım alanında uzman birçok kişi var. ilerde hem tıp hem de bilgisayardan anlayan insanlar olacak... unutmayın hayat boyu eğitim sürmeli...
14. En iyi üniversite hangisi, hangi üniversiteyi seçeyim? Hep sitanbuldaki üniversiteleri söylüyorsunuz, bu takıntınız neden?
Puanınız hangisine yetiyorsa onu seçin. Ama İSTANBULDAKİ üniversiteleri seçin. İş hayatı istanbulda, üstelik dünyanın en güzel şehri, sosyal olanakları da her yerden fazla. Üstelik staj olanakları, parttime çalışma olanakları heryerden fazla. Mezun olduğunuzda bile burada çalışmak zorundasınız. Global düşünün, büyük düşünün, sadece aileniz anlarada diye ankarada okumayı seçmeyin. Biraz sıkıntı da yaşasanız İSTANBULda okuyun. Sadece bilgisayar mühendisliği değil tüm bölümler için geçerli bir durum bu... ankaradaki bir üniversitenin puanı yüksek diye istanbuldakilerin önüne yazmayın. Punaınız yetiyorsa Sadece istanbuldaki üniversiteleri seçin.