Gıda Sanayinde Hammedde Sıkıntısı
SUTHER Başkanı Necati Göksu, tarımsal üretimin hızla gelişen Türkiye Gıda Sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi.
Kısa adı SUTHER olan Susam Tahin Helva ve Reçel Sanayicileri DerneğiBaşkanı Necati Göksu, tarımsal üretimin gıda sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi. Hızla gelişen Türkiye gıda sanayiinin bir çok konuda tarımsal girdi sıkıntısı çektiğini öne süren Göksu, konu hakkında şu görüşlere yer verdi:
Gıda sanayi güçlendi
"Türkiye gıda sanayii son yıllarda yapılan yatırımlarla güçlendi.Gıda sanayiinin güçlenmesine paralel olarak makine imalat sanayiimizde de olumlu gelişmeler oldu. Bugün yerli sanayii, gıda sanayiinin ihtiyaç duyduğu pek çok makineyi imal edebiliyor. Ancak tarımsal girdi konusundaki sıkıntılarımız maalesef çözülmüyor."
Gıda sanayiinin pek çok konuda yeterli miktarda, makul fiyatlarla, uygun kalitede hammadde temin etmekte zorlandığını belirten Necati Göksu, "Örneğin, Türkiye'nin susam üretimi, ihtiyacı karşılamadığı için Sudan ve Hindistan'dan susam ithal etmek zorunda kalıyoruz. Türkiye hem sanayiinin ihtiyacını karşılamak hem de ihracat yapmak için susam üretimini arttırmalı. Susam üretimi artarsa, Türkiye ihracattan çok para kazanır" dedi.
Moldova' dan ceviz geliyor
Suther Başkanı Necati Göksu, tarımsal ürünler konusunda Türk üreticilerin yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de ceviz üretimi ihtiyacı karşılamadığı için Moldovya, İran, Ukranya ve Kazakistan'dan ceviz ithal ediliyor. İhtiyacın karşılanması için yüzlerce dönümlük ceviz bahçeleri kurumalı. Hatta dağlarda ceviz ormanları oluşturulmalı. Son yıllarda kapama ceviz bahçesi kuranların sayısı artıyor. Bu çok sevindirici bir gelişme" şeklinde konuştu.
Diğer taraftan vişne üretimi konusunda da ihtiyacın karşılanmadığını, vişne fiyatlarının diğer ürünlerden daha yüksek olduğunu, dolayısıyla da vişne reçelini diğer reçellerden daha pahalı yediğimizi söyleyen Göksu, "Köylerde bahçe kenarlarında yetişen üç beş vişne ağacı gıda sanayiinin ihtiyacını karşılamıyor. Reçel ve meyve suyu fabrikaları vişne sıkıntısı çekiyor. Bu nedenle Dimes Gıda, Tokat'ta 900 dönüm araziye 60 bin vişne fidanı dikti. Bifa Bisküvi, Karaman'da yeni elma çeşitleri ile 300 dönümlük bahçesini kurdu. Bu tür girişimlerin desteklenmesi ve çoğalması gerekiyor" dedi.
Yeni çeşitler gerekli
Susam Tahin Helva ve Reçel Sanayicileri Derneği Başkanı Necati Göksu, tarımsal alanda yeni çeşit ürünlere gereklilik olduğunu önemle belirtti. Göksu;"Yurtdışından büyük bir kestane ve kestane şekeri talebi var. Kestane sıkıntısı nedeniyle bu talep karşılanamıyor. Pahalı olduğu için halkımız 'kestane kebap' yiyemiyor. Kestane ormanları yetiştirerek depolarımızda bekleyen, ihtiyaç fazlası şekerlerle kestane şekeri yapmalı. Japonya ve Avrupa'ya kestane şekeri ihraç etmeliyiz. Böylece hem çiftçimiz hem de gıda sanayii para kazanır. Türkiye'de üretilen meyve çeşitleri genellikle sofralık çeşitler. Gıda sanayiinin ihtiyacı olan sanayii tipi meyve çeşitleri yetiştirilmiyor. Gıda sanayiinin istediği çeşitlerde meyve yetiştirmek üzere 50-100-200 dönümlük meyve bahçeleri kurulmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı, çam ormanlarının yanı sıra ceviz, ıhlamur ve kestane ormanları da yetiştirmeli. Bu tip çeşitlerde ormanlar kurarsak hem gıda sanayiimiz güçlenir hem de mobilya sanayiimiz gelişir. Tarımsal üretim, gıda sanayiinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktar ve kalite düzeyine gelirse, gıda sanayiinin istediği çeşitler yetiştirilirse, Türkiye'nin işlenmiş gıda ihracatı 10 milyar dolara çıkar" şeklinde görüşlerini belirtti.