EKMEK İSRAFI
Ülkemizde buğday üretiminin önemli bir kısmı ekmek ve unlu gıdaların üretiminde kullanıyor.
Günlük olarak yaklaşık değerle 85 milyona yakın ekmek üretiliyor.
Sadece İstanbul ve Ankara da günlük ekmek üretimi yaklaşık 3,5 milyon adet civarında.
Ve ne yazık ki üretimin önemli bir kısmı israf ediliyor.
Rakamlara göre ülkemizde günlük israf edilen ekmek sayısı 5 milyon civarında.
Bu da yıllık rakamlara bakıldığında ortaya milyarlarla ifade edilen maddi kayıpların çıkmasına neden oluyor.
Yapılan araştırmalara göre düşük gelirli ailelerde ekmek çok tüketilip az israf ediliyor öte yandan gelir seviyesi arttıkça daha az ekmek tüketiliyor ancak daha fazla israf ediliyor.
En çok, “çabuk bayatladığı” için israf olan ekmek, öte yandan uygun koşullarda saklanmayışı veya artan ekmek parçalarının çöpe atılması gibi nedenlerle çöpe atılıyor.
Ekmek israfı denildiğinde akla hemen, evlerdeki tüketim gelse de, resmi rakamlara göre evlerdeki ekmek israfı aslında son sıralarda yer alıyor.
Çünkü gerçek israf, hastaneler, yemekhaneler, yurtlar, restoranlar gibi toplu yemek üretimi ve tüketiminin olduğu yerler.
Uzmanlar ekmeğin israf edilmemesi için üretim aşamasında bazı önlemler almaya çalışıyorlar. Dilimlenmiş ekmekler veya porsiyonluk hazırlanmış ekmekler bunlardan bazıları.
Hemen her yıl, ekmek fiyatlarına yapılacak zamlarından konuşulduğu ülkemizde son günlerde yine, ekmeğin ramazan ayından sonra yine zamlı olarak satılacağı konuşuluyor. Ancak, israf edilen ekmek, aslında aile bütçesinden daha çok paranın çıkmasına neden oluyor.
Aslında ekmeğin israf edilmesi ve ekonomik boyutları konusunu sadece ülkemiz için değil, tüm insanlığın sorunu olarak ifade edilebilir. Çünkü “Sadece Avrupa da israf edilen ekmekle, Afrika nın tüm aç insanları doyabilir” ifadesi konunun tüm dünya için ne kadar ürkütücü boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor.
Kısaca ekmek parası için çalışan insan, nerede olursa olsun, bile bile parasını sokağa atıyor.