Gençlere Yaz Dönemi İçin İş Fikirleri
09 Ağustos 2010
Çok Kazandıran Yaz İşleri
Çok Kazandıran Yaz İşleri
Gençlere Çok Kazandıran Yaz İşleri
Yaz döneminde çalışma fırsatı olanların merak ettiği iş fırsatlarını bu yazımızda sizlerle paylaşmak istedik. . “Sermayesiz işler yine gündemde. Yaz aylarında bir koyup, beş kazanmak içten bile değil. Yeter ki, iyi ürünü seçin ve zamanlamanızı iyi yapın! O kadar çok alternatif var ki! Yeter ki, Şile’deki Şile Bezi Festivali”nde şeftali satmayın! Gerisi kolay... Kazanmamak için herhangi bir neden söz konusu değil!
Yaz tatili ile birlikte özellikle öğrenciler ve part time iş yapanlar için ek iş imkanları ortaya çıkıyor. Bunların hemen hemen hepsi turizm ile bağlantılı. Bir turiste gerek yerli, gerek yabancı nasıl hitap edilebileceğinizi bildikten sonra kazanmamak elde değil. Yapılacak işlerin başında, eğer yabancı dil biliyorsanız rehberlik geliyor. Animatörlük, el sanatları, tekne gezileri, barmenlik, garsonluk, turistik tesis yöneticiliği, güvenlik elemanı, resepsiyon servis elemanlığı, hosteslik, müzisyenlik tabii ki kabiliyetiniz varsa, temizlik elemanı, hediyelik eşya satıcılığı...
Yaz ayları ile birlikte gençlerin hem tatil yapıp hem de para kazanacakları zevkli ve sermayesiz işler gündeme geliyor. Animatörlükten, gezgin rehberliğe kadar birçok eğlenceli iş büyük paralarla gençleri bekliyor. Ayrıca yaz festivalleri de farklı bir kazanç kapısı olabilir.
EL BECERİSİ: Gelelim bu takıların nasıl yapıldığına. Kazanılan para düşünüldüğünde harcanan paranın en az olduğu iş bu iş gibi gözüküyor. Çünkü satılan ürün çoğunlukla hazırlanmamış halde alınıp satıcıların kendileri tarafından şekil veriliyor. Bu işten hem işçilik maliyetini yok ediyor hem de ürünü satıcı kendi yaptığı için çeşit zenginliği kazanıyor. Satıcı kendi işçiliğini de satılacak ürüne eklediğinde yaptığı kârı daha da artıyor. Ayrıca başka ülkelerden getirilen hediyelik eşya ve takılar var. Örneğin Hindistan’dan ucuz maliyetle getirilen takı, tütsü, yerel giysi ve hediyelik eşyalar hem çeşit açısından büyük bir zenginlik, hem de maliyeti oldukça düşük olduğu için büyük bir kâr sağlıyor.
Tatil bölgelerinin eğlenceli ve kazançlı işi neşesini ve kazancını festivallerde de katlayarak artırıyor. Festival konusunda en bereketli topraklardan biri olan Türkiye bu işi yapanlara daha büyük fırsatlar tanıyor. Bu aylarda festivallere taşınan tezgâh sahipleri hem festivallerin ürünlerini hem de kendi ürünlerini satma imkanı bulabiliyorlar.
FESTİVALLERDEKİ FIRSAT: Türkiye’nin hemen hemen bütün yörelerindeki Ulasal ve uluslar arası düzenlenen festivallerin sayısı yaz aylarında daha da artıyor. Festivallerin organizasyon tarihleri turistlerin yoğun olarak bulunduğu aylara rastlıyor. Bunun amacı da ülke tanıtımının en iyi şekilde yapılması. Asos, Efes, Bergama ve Çeşme gibi turizm bölgelerinde düzenlenen festivallere büyük ilgi gösterilmesi ülke insanına birçok iş imkanı sağlıyor. Turistlere verilen hizmetle normal koşullardan daha fazla kazanç elde ediliyor. Yaz döneminde yapılan işler festivallerin düzenlendiği bölgelerde daha verimli olurken birçok insana da yeni iş imkanı sağlıyor.
ANİMATÖRLÜK: Sihirbazlıktan havai fişek gösterilerine, saray eğlencelerinden dans gösterilerine kadar birçok çeşidi var. Kimileri şarlatanlık olarak tanımlasa da animasyon büyük beceriler isteyen bir meslek. Büyük oteller veya tatil köylerinde düzenlenen animasyon çalışmaları özellikle gençler için hem tatil hem para kazanma olanağı sunması nedeniyle büyük bir alternatif 18-22 yaş arası üniversite gençliğinin tercih edildiği animasyon işini tanıtım ve organizasyon işleriyle ilgilenen firmalar yapıyor. Firmalar çalıştıracakları elemanları genellikle üniversitelerden ve konservatuarlardan seçiyorlar. Eko ve ses sistemi kurmak için ise, bu konularda teknik bilgiye sahip deneyimli kişiler seçiliyor. Gezi ve turlarda kullanılan kokoreççi, şerbetçi, odacı gibi satıcılar da gerçekte bu işi yapanlar arasından seçiliyor. Animatörlükte kazanç günde 15 milyon TL. (1/2-4 saat arası) kalacak yer yiyecek ve ulaşım da cabası.
HOST ,VE HOSTESLİK: Yine otellerde veya fuarlarda stand hostesliği için 15-24, host için ise 16-23 yaş arası tercih ediliyor. Fiziksel özelliklerin yanı sıra belli bir kültür birikimine sahip olunması gereken bu iş için firmalar elemanlarına nasıl davranılması gerektiğine ilişkin eğitim de veriyorlar. Kazanç organizasyonunun büyüklüğüne yada tanıtılacak ürünün niteliğine göre değişmekle beraber stand hostesliği için günlük 30-50 milyon , ürün tanıtımı için ise 50-100 milyon lira arasında değişebiliyor. Kongre hostesliğinde Vip Turizm, 18-24 yaş arası üniversite öğrencilerine iş imkanı sağlıyor. Kongrelerden önce 2 haftalık eğitim veren firma , görev yapılacak departmanlara göre slayt makinesi kullanımından ses ve ışık düzenine kadar pek çok alanda eğitim veriyor.
GEZGİN REHBERLİK : Genellikle rehberler tur organizatörüne bağlı olarak çalışırlar. Yabancı dilleri olan ve gezmeyi seven herkese açık bir meslek. Organizatörlerle çalışacak kimselerin rehberlik sertifikasına sahip olmaları gerekiyor. Kısa bir eğitimden sonra sınavla alınan bu sertifika, kişilere sadece Türkiye’de değil dünyanın her yarinde çalışma imkanı sağlıyor. Yaz sezonunda mağazalarda çalışarak turist ile satıcı arasında iletişim kuran kişiler de başka bir anlamda rehber sayılıyor. Bu kişiler bir yeri tanıtmak yerine, mağazalardaki ürünleri turistlere tanıtıyorlar. Üstelik bu tip rehberlik için sertifikaya da ihtiyaç yok. Yabancı dil bilenlere açık olan bu sektör, bir miktar para ile insanlara hem iyi bir tatil geçirme hem de günde yaklaşık 150 mark kazanma imkanı sunuyor. Tur rehberlerine ve tur liderlerine, turistlerin otellerde kaldıkları sürece özellikle yaz aylarında hemen hemen bütün otellerin ihtiyacı var. Genellikle üniversite öğrencilerini tercih eden turizm acenteleri, kültür birikimine ve çok iyi yabancı dil bilme özelliğine sahip olanlar için tur rehberliği ile başlayan bu işin tur liderliği ile çok daha fazla para kazanma olanağına dönüşebilceğini belirtiyorlar.
BARMENLİK: Barmenlik yetenek isteyen bir meslektir. Kokteyl hazırlanması ve sunulması belli bir deneyim istiyor. Bunun yanı sıra bir barmenin insanlarla iletişiminin kuvvetli olması da şart. Mesleğin en zor ve olmazsa olmaz kısmı uykusuzluğa dayanıklı olmak. Tatil bölgelerindeki bar ve cafe’ler yaz sezonunda üniversite öğrencilerine iş imkanı sağlıyor. Barmenler gecede ortalama 15 ile 50 milyon arasında para kazanabiliyorlar. Bunu yanı sıra içki içme konusunda sınırsız bir hakka sahipler. Barmenlerin birçoğu da barın sağladığı odalar sayesinde barınma sorununu çözüyorlar. Barmenlerin konaklama ve yiyecek gibi sorunlarının bar işleticisi tarafından çözülmesi mesleklerinin bir işten çok tatile dönüşmesini sağlıyor. Barmenlik bu yüzden gençlerin yaz aylarında en çok tercih ettikleri meslek haline geliyor.
Genellikle üniversite öğrencilerini tercih eden turizm acenteleri, kültür birikimine ve çok iyi yabancı dil bilme özelliğine sahip olanlar için tur rehberliği ile başlayan bu işin tur liderliği ile çok daha fazla para kazanma olanağına dönüşebilceğini belirtiyorlar.
DUVAR RESSAMLIĞI: Mesleklerin en ilginci ve en güzeli olarak tanımlanan duvar ve bina içi ressamlığı resimle desen konusunda becerikli olanlar için bulunmaz bir fırsat. Genelde yazlık binaların bar ve cafelerin iç ve dış duvarların artık bir renk boyayla boyanmıyor. Bina ressamlığının cafe, bar ve mekân sahiplerine görsel olarak sunduğu imkanlar sınırsız. Mekânınızın iç ve dış görünüşü Picasso’nun tablolarından, Rönesans şatolarına, bulunduğu bölgenin peyzaj tablolarından, portrelere kadar sınırsız çizimlerle değiştiriliyor. Bu fırsat hem mekanlara kusursuz bir görsel zenginlik kazandırıyor hem de resim ve çizim yeteneği olanlara sanatını icra ederek büyük miktarlarda para kazanma fırsatı veriyor. Böyle bir iş sanırız bir çok insanın hayali olmalı.
MÜZİSYENLERE FIRSAT :Müzikle ilgilenen , müzik yapan kişiler ya da gruplar, hem iyi bir tatil yapıp hem de para kazanmak istiyorlarsa hiç vakit kaybetmeden yazlık bölgelerin yolunu tutsunlar. Çünkü bu bölgelerdeki barlarda ve otellerde çalışacak müzisyenlerin ücretleri kışlık mekanlarda aldıklarının iki yada üç katı. Bodrum’da ve Kuşadasın’da müzisyenlik yapan Kerem Değirmencioğlu ve grubu gecede kişi başına 50 mark aldıklarını ve bu miktarın yaz aylarında daha da arttığını, kalacak yer ve yemek ihtiyacını otel yönetimine ait olduğunu barlarda ise yalnızca kalacak yerin bar işletmesine ait olduğunu söylüyorlar. Gerçekten bir müzisyen için büyük fırsat olan bu durum müzisyenler tarafından iyi değerlendirilmelidir.
DENİZ DE SİZİN PARA DA: Şayet denizle bağınız varsa bunun üstüne bir de tekneniz varsa hem keyif yapacak hem de para kazanacaksınız demektir. Hem bu iş sizi para kazanmanın stresli ortamından kurtaracak hem de iş ortamı yüzünden kendinize ayıramadığınız zamanı oldukça keyifli bir hale dönüştürecek. Tatil bölgelerinde teknenizi kiralayarak oluşturacağınız bu imkan ateşle su gibi olan para ve tatili sizin için en uyumlu hale getirecek. Eğer tekneniz yoksa bu sorunu çözmek de zor değil. Fethiye’de akşamları büyük bir otelde spor hocalığı yapan gündüzleri ise kiraladığı motorla turistlere tekne gezintisi düzenleyen Spor Akademisi öğrencisi 21 yaşındaki Ahmet Berber kiralanan bir teknenin masraflarını çıktıktan sonra sezon sonunda ortalama 2 bin 500 dola r kâr kaldığını belirtiyor.
KÜLTÜR SOKAKLARI: Tatil anlayışı artık sadece deniz ve kumdan ibaret değil. İnsanlar çalıştıkları dönemde ilgilenemedikleri bir çok özelliklerini tatillerde keşvedebiliyorlar. Resim, müzik, edebiyat, sanat ve yayın dünyasıyla buluşabiliyorlar. Bu ihtiyacı hisseden belediyeler, sahil kesimlerine artık Kültür Sokakları oluşturuyor. Bu sokaklarda sadece müzik, kitap, resim, fotoğraf, kaset ve CD lerin yer aldığı standlar kurulabiliyor. Kültür sokağına giren tatilciler, bir yandan dinlenirken bir yandan da kültürel yaşama katılıyorlar. Bu sokağın ilk olarak kurulduğu yer Bodrum / Yalıkavak. Yalıkavak’taki kültür sokağında kitap standı açan yayıncılar ve kitap satıcıları birçok kitapçıya ve yayınevine örnek oluyorlar.