Bulut bilişim KOBİ'ler için fırsat
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen uzmanlar, KOBİ’lerde teknoloji kullanımının daha yaygın ve etkin hale getirilmesi için yapılması gerekenleri tartıştı ve dünyadaki başarılı örnekleri paylaştı. Etkinlikte bulut bilişim konusu da sık sık gündeme geldi.
İnterpromedya Haber Merkezi
24 Haziran 2010 16:08
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nden devlet yöneticileri, kamu ve sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri Intel tarafından 24 Haziran'da İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu 2010"da KOBİ odaklı bilişim stratejilerini tartışmak, KOBİ'lere ilişkin ortak sorunlara çözüm bulmak için bir araya geldi. ‘Kamu Özel Sektör İşbirliği: Ekonomik Büyümeyi Teknolojiyle Güçlendirmek' başlığıyla düzenlenen forumda çeşitli ülkelerden uzmanlar bölgedeki KOBİ'lerin gelişimi için teknolojinin etkin kullanılması konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu 2010'un açılış konuşmasını yapan Intel Corp. Başkan Yardımcısı ve Avrupa Orta Doğu Afrika Bölgesi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Christian Morales, KOBİ'lerin tüm dünyada ekonomik büyüme ve istihdam açısından önemli bir yere sahip olduklarını belirtti. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretkenlik, rekabetçilik, büyüme ve yenilikçilik için kilit faktör olduğunun kanıtlanmış olduğunu kaydeden Morales, yine de KOBİ'lerin halen teknolojinin faydalarından yararlanmakta çeşitli zorluklar çektiklerine dikkat çekti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da bilişim sektörünün ekonomiyi en fazla etkileyen sektör olduğuna dikkat çekti. Yalçıntaş, eskiden ekonomiyi çarpan etkisiyle en fazla etkileyen sektör inşaatken, günümüzde bilişimin sektörlerin önüne geçtiğini belirtti.
Bilişim sektörünün KOBİ'lerin amaçlarını temsil etmeye odaklı Avrupa Birliği kuruluşu olan ve Avrupa Birliği çapında 50 binin üzerinde bilişim KOBİ'sini temsil eden PIN-SME'nin Genel Sekreteri ve Avrupa KOBİ Standardizasyon Derneği NORMAPME'nin Başkanı Sebastiano Tofaletti de konuşmasında Avrupa Birliği'nde verimlilik artışının yarısının bilişim sektöründen geldiğine dikkat çekti ve teknoloji geliştiren KOBİ'lerin teknolojinin gelişimi, yenilikçilik ve rekabet açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Tofaletti Avrupa'da KOBİ'lerin tüm şirketlerin yüzde 98'ini oluşturduğunu, yüzde 60 oranında istihdam sağladığını ve Gayrisafi Milli Hasıla'nın da yüzde 56'sını oluşturduğunu kaydetti. "KOBİ'ler ekonominin ve gelişimin kalbidir" diyen Tofaletti, KOBİ'lerin global ve ağa bağlı ekonomiye dahil olabilmeleri için politika, program ve standartlar getirilmesi gerektiğini vurguladı. (Türkiye'de istihdamın yüzde 79'unu oluşturan KOBİ'ler, Gayrisafi Milli Hasıla'ya yüzde 29 oranında katkı sağlıyor.)
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise KOSGEB olarak yeni dönemde verilecek destekler hakkında bilgi verdi.
Alman Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Federal Derneği BITKOM Başkan Yardımcısı Heinz-Paul Bonn da KOBİ'ler nezdinde ana sorunlar ve zorluklar olan regülasyonlar, vergiler, beceri ve finans gibi konulara dikkat çekerek bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için uygulanabilecek metotlardan bahsetti ve tavsiyelerde bulundu. Bonn 2011'de bulut bilişimin KOBİ'lerin teknoloji kullanımına geçişi için önemli bir fırsat olacağını ifade etti.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy'un da ülkemizde KOBİ'lerin teknoloji kullanımıyla ilgili bilgiler paylaştığı etkinlikte daha sonra Fransız KOBİ Eğitimlerinden Sorumlu Kamu Kuruluşu CEFAC Genel Direktörü David Barthe, İtalya Kamu İhale Kurumu Consip Uluslararası İlişkiler Direktörü Angela Russo, Mısır Bilişim Fonu Yardımcı Direktörü Hoda Dahroug, Polonya ‘GO IT' Programı'ndan Robert Kaminski gibi isimler de etkinlikte kendi ülkelerinde hayata geçirdikleri başarılı projeleri ve başarı hikayelerini katılımcılara aktardılar.
Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde de KOBİ'lere, kamu kurumlarına ve ekosisteme yönelik 3 farklı panel gerçekleştirildi.