Medya Derneği'nin internette sansür raporu
29 Temmuz 2010 07:23TeknoBil2 yorum1,794 okunmaAAAAAABu haberi yazdırFavorilerine Ekle Dünyada 1,8 milyar kullanıcısı olan internetin Türkiye'de sansüre uğramasını masaya yatıran Medya Derneği, YouTube ve Google'a uygulanan erişim yasağının sonlandırılması için çözüm önerisi sundu.
Dilek Hayırlı'nın haberi
Konuyla ilgili 14 sayfalık rapor hazırlayan dernek, YouTube ve Google'a uygulanan erişim yasağının 'demokratik ülke' imajını zedelediğine dikkat çekti. Çözüm olarak da internet konusunda ihtisaslaşmış mahkemelerin kurulmasını önerdi.
Medya Derneği, Türkiye'de yaşanan internet sansürünü inceleyen bir rapor hazırladı. İnternet hukukunu, YouTube ve Google'a erişim sorununu irdeleyen raporda, yasakların Türkiye'nin 'demokratik ülke' imajına zarar verdiği vurgulandı. Konuyla ilgili çözüm önerilerinin dile getirildiği çalışmada, internet yayıncılığını düzenleyen 5651 No'lu yasanın özgürlükçü bir yaklaşımla yeniden ele alınması ve internet konusunda ihtisaslaşmış uzman mahkemelerin kurulması isteniyor.
Medya Derneği İnternet Komitesi tarafından hazırlanan 14 sayfalık raporda, internet teknolojilerinin hızlı bir gelişim gösterdiği ancak hukuki düzenlemelerin bu hıza yetişemediğinin altı çiziliyor. "İnterneti düzenlerken denetim ve kontrolden çok önünü açmak ve toplumsal yarar sağlamak ana hedef olmalıdır." denilen raporda şu ifadeler yer alıyor. "Kanuni düzenleme yapmak tek başına yeterli olmamaktadır. Bugün internet ile ilgili çıkan sıkıntıların birçoğu uygulamadan kaynaklanmaktadır. İnternet için özel ihtisas mahkemelerinde yetişmiş hâkim, savcı ve bilirkişilerin eksikliği duyulmaktadır."
Raporun ikinci kısmında internet ortamında yapılan yayınlar yoluyla işlenen suçları önlemek amacıyla çıkarılan 5651 No'lu yasaya yönelik eleştirilere yer veriliyor. Başlangıçta çocukların zararlı içeriklerden korunması, intihar ve fuhuşun özendirilmesini engellemek amacını taşıyan yasanın giderek toplumun bilgi edinme hakkını kısıtladığına vurgu yapılıyor. Yasakların Anayasa'nın evrensel hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla çakıştığı belirtiliyor.
Google ve YouTube yasaklarının ele alındığı 3. bölümde erişimin engellenmesine sebep olan örneklere yer veriliyor. Türkiye'de YouTube'a erişim, ******'e hakaret içeren videolar nedeniyle ilk defa İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 2007'de engellenmişti. Videoyu siteye koyan kişi veya YouTube hakkında dava açılmadığından ve karar Yargıtay'a da götürülemediğinden belirsizlik devam ediyor. Google ise Türkiye'de yaşanan sıkıntıların YouTube erişim yasağıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Resmi yetkililerin Google'ın Türkiye'de vergisini vermeyen bir şirket olduğu yönünde açıklama yapması YouTube vergisini vermediği için erişimi engelleniyor gibi bir anlam çıkarılmasına neden olmuş. Google'ın vergi sorununa da değinilen raporda, sorunun nedeni şöyle açıklanıyor: "Google, verdiği hizmet karşılığında İrlanda'dan fatura kesiyor, bu da hizmet verdiği ülkelerde az vergi ödediği anlamına geliyor."
Raporun 'Görüş ve Öneriler' başlıklı son kısmında ise şu maddeler sıralanıyor: "İnternet konusunda ihtisaslaşmış mahkemeler kurulmalı. Bilirkişilik müessesesi daha işlevsel hale getirilmeli. İnternette hukuka aykırı içeriklerin önlenmesi ve fikri hak ihlallerinin engellenmesi için 'uyar ve kaldır' prensibi uygulanmalı. Erişim engelleme kararları, son çare ve geçici bir koruma tedbiri olarak görülmeli. İnternet gazetecileri, basına tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanmalı."