HERSEY BURDA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HERSEY BURDA

HERSEYİ BULABİLDECEĞİN TEK ADRES
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» free slot machines win cash
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 3:57 am tarafından Misafir

» watch naruto hentai watch naruto hentai free
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 3:52 am tarafından Misafir

» major fish oil
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimeSalı Ağus. 02, 2011 10:26 pm tarafından Misafir

» hentai about hentai academy
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimeSalı Ağus. 02, 2011 10:10 am tarafından Misafir

» гинекология ответы
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 9:18 am tarafından Misafir

» x-Hack hack you
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 8:00 am tarafından Misafir

» When the first Whirlpool Duet album was released in December 2001
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 3:05 am tarafından Misafir

» women at work hentai online women at work hentai stream
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 2:56 am tarafından Misafir

» facebook likes xb
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimePaz Tem. 31, 2011 9:22 am tarafından Misafir

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
HABERLER
Fikri Türkel köşe yazıları

 

 180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 3361
KULLANICI PUANLARI : 9918
Kayıt tarihi : 16/05/10

180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Empty
MesajKonu: 180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI   180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI Icon_minitimeÇarş. Mayıs 19, 2010 3:31 pm

180-LABORATUAR TEKNİSYENİ

TANIM

Sağlık kurumları bünyesindeki çeşitli laboratuarlarda hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan teknik elemandır.

A- GÖREVLER

- Deneyler, analiz ve testler için gerekli olan mikroorganizma kültürleri yetiştirme, boya ve sabitleştirme gibi teknikleri kullanarak salgı sıvılar, hücre, doku ve vücut organlarından örnek hazırlar,
- Analiz için çözelti ve kültür ortamları hazırlar,
- Laboratuar araç-gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar,
- İşlem sırasındaki gözlemlerini formlara kaydeder,
- Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder,
- Laboratuar araç-gereçlerini temizler, dezenfekte eder, bakımını yapar,
- Laboratuar uzmanlarının ve tıp adamlarının araştırma çalışmalarına yardımcı olur.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER

- Cam ve porselen malzemeler (deney tüpü, pipet, buret, desikatör, huni, mezur, erlent, balon, joje, baget),
- Cihazlar (mikroskop, santrifüj, yarı otomatize sistemler ve otoanalizörler, elektronik terazi, kan sayım cihazı),
- Kimyasal maddeler (bakır sülfat, çinko sülfat vb.),
- Bilgisayar vb.

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Laboratuar teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı,
- Rutin işler yapmaktan sıkılmayan,
- Sorumluluk sahibi,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen
kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Laboratuar teknisyenleri sağlık kuruluşlarının laboratuarlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve ilaç kokuludur (kimyevi madde ve ilaç). Görevini genellikle oturarak yapar. Laboratuar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb.) ve aletlerle ilgilidir, ancak hasta ve hasta sahipleri ile de iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sağlık meslek liselerinin “Laboratuar” bölümünde verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER

- Fen Bilgisi,
- Matematik,

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI

- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sağlık meslek liselerinin Laboratuar teknisyenliği bölümüne girebilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı’nca merkezi sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmış olmak ve aşağıda belirtilen şartlara sahip olmak gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liselerine başvuru şartları:

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2. Sağlığı bu okulun öğrenimine elverişli bulunmak.(Kekemelik, şaşılık, körlük, topallık, kamburluk, cücelik, bulaşıcı hastalıklar ve ruhsal bozukluklar okula girmeye engel teşkil eder.) Sağlıklı olduğunu kesin kayıt sırasında tam teşeküllü heyet raporu ile belgelendirmek.
3. ilköğretim okulları veya ortaöğretim kurumları bünyesindeki 8. Sınıfta öğrenim görüyor olmak. (İlköğretim okulundan sonra öğrenime ara verenler ile ortaöğretim kurumlarına devam etmiş olanlar bu sınavı kazanmış olsalar bile bu okula alınmazlar.)
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sağlık meslek liselerinin Laboratuar Teknisyenliği bölümüne girebilmek için,
- İlköğretim okulu mezunu olmak,
- Sağlık meslek lisesinin Laboratuar bölümüne önkayıt yaptırıp, önkayıt yaptıranlar arasından diploma notuna göre sıralamaya girildiğinde diploma notu yüksek olanlar kesin kayıt hakkı kazanırlar.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Öğrenciler eğitimin 1. yılında daha çok teorik eğitim görürler. 2. sınıfta pratik eğitim ile teorik eğitimi hemen hemen aynı oranda alırlar. 3. sınıfta daha çok pratik eğitim görürler. 4. sınıfta ise eğitimin hemen hemen tamamı pratik olup bir hastanenin laboratuarında yapılır. Öğrenciler ilk 3 yıldaki pratik eğitimlerini okulun laboratuarlarında yapmaktadırlar. Meslek eğitimi boyunca öğrencilere kültür dersleri, temel bilim dersleri ve meslek dersleri verilir.
Kültür dersleri; Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, ****** İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Yabancı Dil, Beden Eğitimi ve Milli Güvenlik dersleridir.
Temel bilim dersleri; Psikoloji, Sosyoloji, Kişiler Arası İlişkiler, Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Anatomi, Fizyoloji, Sağlığı Koruma Bilgisi, Hastalık Bilgisi, Sağlık Eğitimi, İlk Yardım, Sağlık İstatistiği, Müzik gibi derslerdir.
Meslek dersleri; Uygulamalı Fizik, Uygulamalı Kimya, Mikrobiyoloji, Hematoloji, Laboratuar Aletleri, Biokimya, Gıda Kimyası ve Kontrolü, Parazitoloji dersleridir.
Eğitim müfredatı basitten karmaşığa doğru hazırlanmıştır. Önce insanın yapısı, metabolizması, laboratuarda kullanılan araç ve gereçler tanıtılır. Devamında testlerin yapılış tekniğine geçilmektedir. Dolayısıyla meslek adayları eğitim boyunca insanın yapısı ve metabolizması hakkında bilgi edinirler.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini tamamlayanlar "Teknisyen" unvanını ve meslek lisesi diplomasını alırlar.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Laboratuar teknisyenleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, hıfzısıhha enstitülerinde ve gıda sanayii işletmelerinde çalışabilirler.
Mesleğin faaliyet alanı insan sağlığı olduğundan önemi gittikçe artmaktadır. Meslekle ilgili araştırma merkezleri devamlı çoğalmaktadır.
Gelecekte Meslekte Görülebilecek Değişiklikler:
Anılan meslekte kullanılan araç ve gereçlerde değişiklikler olmaktadır. Bu alanda bir çok ölçümler bilgisayar ile yapılmaya başlanmıştır.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

• Sağlık meslek liselerinde eğitim görenler, pratik eğitim esnasında 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.
• Bütün öğrenci haklarından yararlanır.
• Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır.

EĞİTİM SONRASI

Mesleki eğitimini bitiren laboratuar teknisyenleri 12. derecenin 3. kademesine denk düşen aylık ile göreve başlamaktadırlar.
Özel sağlık kuruluşlarında çalışmaları durumunda asgari ücretin 2-4 katı civarında ücret almaktadırlar.

G- MESLEKTE İLERLEME

Mesleki eğitimde, öğrencilere temel bilgiler verilir. Daha sonra isteyen hematoloji, biokimya, mikrobiyoloji, parazitoloji, gıda kimyası ve kontrolü bölümlerinden birinde uzmanlaşabilir.
İşyerinde teknisyen olarak belli bir süre çalışanlar idari yönden bölüm sorumlusu olabilirler.
Sağlık Meslek Liselerinin Laboratuar bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Fizik Tedavi, Diyaliz, Hidroterapi, Laboratuvar, Patoloji Laboratuvar, Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim), Tıbbi Laboratuvar, Elektronörofizyoloji, Tıbbi Mümessilik ve Pazarlama, Laborant ve Veteriner Sağlık (Açıköğretim) ve İş ve Uğraşı Terapisi, Yaşlı Hizmetleri Bakımı ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- Meslek elemanları,
- 4702 Sayılı Kanun,
- Türkiye Metal Sanayiicileri Sendikası (MESS) Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemi (Ek-1),
- 2005 Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı Kılavuzu,
- ÖSYM 2006 ÖSS Sınav Kılavuzu,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiyr İş Kurumu il ve şube müdürlükleri.


181-MADEN MÜHENDİSİ

TANIM

Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji,maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri tasarlayan, yapımını gerçekleştiren ve işleten kişidir.

A- GÖREVLER

- Maden sahalarını saptamak için, jeolojik, topoğrafik ve çevresel etkileri değerlendirir, olası maden sahalarından örnekler aldırır, kimyasal ve petrografik analizlerinin kimya ve jeoloji mühendislerince yapılmasını sağlar. Düzenlenen raporları jeoloji mühendisleriyle değerlendirir. Maden yataklarının yerini, rezerv miktarını, etrafını saran tabakaların cinslerini ve özelliklerini saptar,
- Madenlerin çıkartılması için, maden kuyusu, galeri kırma ve ayırma tesisleri, su ve elektrik kaynakları ile taşıma kolaylıkları gibi yer üstü tesis ve araçları planlar, maliyetini hesaplar,
- Üretim yöntemlerine, maden yatağının karakterine, tipine ve büyüklüğüne göre kullanılacak makine ve teçhizatın tipini belirler,
- Yeraltında ve yerüstünde yürütülen maden ve taş ocağı işlerine gözetmenlik yapar,
- Maden ve taş ocaklarında minerallerin tabi tutulduğu yıkama, kırma ve cevher tozlarını sıvı bir ortamda yüzdürerek ayırma gibi işlemleri planlar ve çalışmaları gözetir.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER

- Kazı makineleri,
- Pusula, harita, dedektör,
- Çekiç,
- Topoğrafik ölçüm aletleri,
- Gaz ölçüm cihazları,
- İş güvenliği ve kurtarma cihazları,
- İlk yardım araç ve ekipmanları kullanır.

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Maden mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde bir akademik yeteneğe,
- Sayılarla akıl yürütebilme gücüne sahip,
- Kimya, matematik, fizik, jeoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- Açık havada, yer altında, güç pozisyonlarda çalışmaya dayanıklı,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını yönetebilen,
- Sorumlu, sabırlı ve titiz
kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Maden mühendisi, büro, şantiye, açık arazi ve yeraltı gibi, o anda üzerinde çalıştığı projeye bağlı olarak çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Maden mühendisleri, jeologlar, jeofizik mühendisleri, maden teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi aşağıda yazılı üniversitelerin mühendislik-mimarlık fakültelerinin maden mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.
- Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi(Afyonkarahisar)
- Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Sivas),
- Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Adana),
- Dicle Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Diyarbakır),
- Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Kütahya),
- Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İzmir),
- Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Ankara),
- İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İstanbul),
- İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi (İstanbul),
- İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Malatya),
- Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Trabzon),
- Osmangazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Eskişehir),
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Ankara),
- Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Konya),
- Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Isparta),
- Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Zonguldak).

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER

- Matematik,
- Fizik,
- Kimya.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Maden Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal(SAY-2)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim formunda “Maden Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yüksek öğrenim proğramında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun mezun iseler, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Ancak kendi alan/ kol/bölümlerin dışında bir yüksek öğrenim proğramını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.
Jeoteknik Teknikerliği, Cevher Hazırlama ve Maden, Mermercilik/Mermer Teknolojisi, Taş İşlemeciliği, ön lisans bölümlerini başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Maden Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ

Mühendislik-mimarlık fakültelerinde, öğrenim süresi 4 yıldır.
Üniversiteler arasında farklılıklar olmasına rağmen meslek eğitimi süresince öğrenciler genellikle: Türk Dili ve Edebiyatı, ****** İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri yanında;
Fizik, Kimya, Matematik, Ekonomi, Teknik Resim, Statik, Maden Topografyası, Genel Jeoloji, Malzeme, Mukavemet, Maden İşletme, Mineraloji, Cevher Hazırlama, İstatistik, Bilgisayar Programlama, Maden Yatakları, Sondaj Tekniği, Jeoloji, Metalürji, Nümerik Analiz, Elektroteknik, Madenlerin Değerlendirilmesi, Endüstriyel Hammaddeler, Kömür Jeolojisi, Kaya Mekaniği, Maden Makineleri, Tesis Yönetimi ve İşletmesi, Kazı Makineleri ve Mekanizasyon, İş Hukuku derslerini alırlar.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Meslek eğitimini başarıyla tamamlayanlara “Maden Mühendisliği” lisans diploması ve "Maden Mühendisi" ünvanı verilmektedir.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Maden mühendisliği alanı sürekli gelişim ve ilerleme gösterdiğinden, teknolojinin iyi izlenmesi gereklidir. İlerleyen teknolojik olanaklar ile yeni maden cevherlerinin ortaya çıkarılması söz konusu olmaktadır.
Meslekte, gereksinimden fazla eleman bulunduğundan, iş bulma olanakları fazla değildir. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisine sahip olan elemanların iş bulma olanakları daha fazladır.
Meslek elemanları, maden arama ve çıkarma işlerini yapan yerli ve yabancı özel şirketlerde iş bulabildikleri gibi, Türkiye Kömür İşletmeleri, Etibank'a bağlı işletmeler, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Karayolları, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, çimento fabrikaları gibi kuruluşlarda çalışabilirler.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kesiminde görev alan maden mühendisleri, Devlet Memurları Yasası hükümlerine göre maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Ayrıca, teknik hizmet sınıfının hak kazandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Ortalama ücret, asgari ücretin 3-5 katı arasında değişmektedir.

Özel işyerlerinde kazanç, işverenle karşılıklı görüşme ile belirlenmektedir. Çalışma süresi ve deneyime göre ücretlerde değişiklik söz konusu olabilmektedir. Ücret ortalama olarak asgari ücretin 3-8 katı arasında değişmektedir.

G- MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.

Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, deneyimleri, kurum ve kuruluşların hizmetleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER

- Jeoloji mühendisliği,
- Jeofizik mühendisliği
- Petrol ve doğalgaz mühendisliği,
- Metalürji mühendisliği,
- Topograflık,
- Maden teknikerliği.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- ÖSS-2006 Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu,
- 2005 ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
- Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2005 Kılavuzu,
- ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi-2000
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) Üyesi kuruluşlar

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

182-MAKİNE MÜHENDİSİ

TANIM

Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

A- GÖREVLER

Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir;
- Tasarlama
- Üretim yönetimlerini geliştirme
- Üretimi planlama ve uygulama

Çalışılan yerin gelişmişlik düzeyi ve özelliklerine göre bu görevlerin ağırlıkları değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde bu işlev daha çok uygulama biçiminde, gelişmiş ülkelerde ise; tasarlama,planlama ve üretim yöntemleri geliştirme şeklinde olmaktadır.
Çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin,içten yanmalı motorların,nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER

- Bilgisayar, çeşitli yazılım programları,
- Hesap makinesi,
- Çizim gereçleri (T cetveli, pergel, rapido, gönye takımı, metre),
- Çeşitli tezgahlar (imalat için).

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde bir akademik yeteneğe,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,
- Matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- Makineler üzerinde çalışmaktan hoşlanan,
- Yaratıcı, tasarım gücü yüksek
kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Ancak yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında da çalışırlar. Makine mühendisi çalışırken nesnelerle ve insanlarla uğraşır.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Mühendislik Fakülteleri ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin Makine Mühendisliği Bölümlerinde verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER

- Matematik,
- Fizik,
- Kimya.

MESLEK
EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Makine Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Makine Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yüksek öğrenim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun mezun iseler, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Ancak kendi alan/ kol/bölümlerin dışında bir yüksek öğrenim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.
Bilgisayar Destekli Endüstriyel Kalıpçılık, Bilgisayar Destekli Makine, Bilgisayar Destekli Makine-Resim-Kons., Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Demiryolu Araçları, Doğalgaz ve Isıtma, Doğalgaz, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi, Endüstriyel Kalıpçılık, Endüstriyel Otomasyon, Gemi Makineleri, Gemi Makineleri İşletme, İklimlendirme-Soğutma, İş Makineleri, Kalıpçılık, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Mekatronik, Motor, Oto Motor Teknolojileri, Otomotiv, Otomotiv Tasarım ve İmalat, Otomotiv Satış Sonrası Hizmet, Termik Motorlar ve Otomobil, Termik Santral Makineleri, Uçak Gövdesi, Uçak Motoru ön lisans programlarını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Makine Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ

Mühendislik ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinde, eğitim süresi 4 yıldır. Bazı üniversitelerde bir yıl hazırlık sınıfı vardır.
1. yıl: Bilimin temel dersleri; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim gibi temel dersler.
2. yıl: Mühendisliğin temel dersleri; Uygulamalı Matematik, Sayısal Analiz, Termodinamik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Mukavemet, Dinamik, Elektrik ve Elektroniğin Temelleri gibi temel mühendislik dersleri.
3. yıl: Makine mühendisliğinin temel dersleri; Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Makine Elemanları, Makine Teorisi, Otomatik Kontrol, Hidrolik Makineler, Üretim Yöntemleri gibi temel makine mühendisliği dersleri.
4. yıl: Makine mühendisliğinin uygulamalı dersleri; Motorlar, İklimlendirme Esasları, Enerji Dönüşüm Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, İmalat Yöntemleri, Takım Tezgahları ve çeşitli proje dersleri gibi makine mühendisliğinin uygulamalı dersleri.
Dersler uygulamalı (pratik) ve kuramsal (teorik) olarak sürdürülür,
Ayrıca, yaz aylarında staj zorunluluğu vardır.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarıyla tamamlayanlara “Makine Mühendisliği” lisans diploması ve "Makine Mühendisi" unvanı verilmektedir.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallarda, araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Makine mühendisleri; köprü, baraj gibi büyük projelerden, en küçük bir aracın üretildiği yerlere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler. Hemen her fabrika makine mühendisi çalıştırır.
Makine mühendisliği kapsamına giren alanlardan bir bölümü, bugün, bağımsız birer mühendislik dalı durumuna gelmektedir. Gemi Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Petrol Mühendisliği bunlardandır. Teknolojik gelişmelere göre, makine mühendisliği gereksinim alanları doğrultusunda, Enerji Mühendisliği, İmalat Mühendisliği gibi çeşitli dallara ayrılabilecektir.
Makine mühendisliği,ülkemizde gereksinim duyulan bir meslektir. Yalnız, ülkemizde teknoloji üretimi daha yeterli düzeye ulaşmadığından,makine mühendisleri, alanlarında her zaman iş bulamamaktadır. Ancak, alanlarında çok iyi yetişmiş olanlar, beklentileri doğrultusunda bir iş bulabilmektedirler.
Makine mühendisleri, kendi adına işyeri açma olanağına sahiptirler. Özellikle mekanik tesisat sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulanması alanlarında çalışabilirler.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kesiminde çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasına göre teknik eleman olarak maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Aldıkları ücret, asgari ücretin en az 3- 4 katı kadardır.
Özel kesimde çalışanlar, alanlarında çok iyi yetişmek şartıyla, yüksek ücret alabilmektedirler.

G- MESLEKTE İLERLEME

Makine mühendisliği eğitimini tamamlayanlar tesisat mühendisliğinde uzmanlaşabilirler. Makine mühendislerinin, tesisat mühendisi olarak çalışabilmeleri için; yapı teknolojisi, ısıtma, havalandırma ve sıhhi tesisat işleri, mimari tasarım ve uygulama hizmetleri, otomatik kontrol ve otomasyon sistemleri vb. işlerle ilgili tasarım, üretim, montaj, tedarik, kontrol bakım ve onarım vb. faaliyetlerde deneyim sahibi olmaları gerekir.
Otomotiv sektöründe görev yapanlar, otomobil sistemleri konusunda uzmanlaşırlar. Ayrıca otomotiv dalında yüksek lisans yaparak “Otomotiv Mühendisi” unvanı almak da mümkündür.
Ayrıca lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Yüksek lisans yapmış olmak ve yabancı dil bilmek, özel kesimle çalışmak isteyenler için avantaj sağlamakta ve meslekte ilerlemede etken olmaktadır.
Meslek eğitimini tamamlayanların işletme masteri yapmaları durumunda özellikle, özel sektörde yönetici olarak çalışma olanakları bulunmaktadır.

BENZER MESLEKLER

- Makine teknikerliği,
- İmalat Mühendisliği,
- Metalürji Mühendisliği.

H- EK BİLGİLER

ETKİNLİK ALANI

Makine mühendisinin temel etkinlik alanlarından birisi de, tasarım çalışmalarıdır. Tasarım çalışmaları üretim sistemlerinin tasarımı, mekanik sistemlerin tasarımı ve ısıl sistemlerin tasarımını kapsamaktadır. Tasarım çalışmaları, var olan teknolojinin uygulanması ve yeni teknoloji üretimine yönelik olarak sürdürülür.
Makine mühendisinin en önemli etkinlik alanlarından birisi de imalat işlemleridir. Başka mühendislik dallarını ilgilendiren bir çok ürün tasarlandıktan sonra imal edilme aşamasında geniş ölçüde makine mühendisliğinin etki alanına girmektedir.
Makine Mühendisleri etkinliklerini:
1- Makine başında çalışma,
2- Büroda tasarım çalışması,
3- Yöneticilik.
olarak sürdürürler.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- Meslek elemanları
- ÖSS-2006 Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu,
- 2005 ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
- Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2005 Kılavuzu,
- ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi-2000
- Meslek Danışma Kmomisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

183-MAKİNE RESSAMI

TANIM

Bir makinenin veya makine parçasının imalat resmini ve detay resimlerini, istenilen ölçekte ve belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen kişidir.

A- GÖREVLER

- Makineler ve bunlarla ilgili parçaları çizim öncesi inceler ve yapacağı işlemlerin sırasını belirler,
- Makine veya makine parçalarının krokilerini çizer ve bunları çeşitli bölümlere ayırıp ölçümlendirerek yapım resmini ve gerekli hallerde detay resimlerini çizer,
- Mevcut imalat resimleri üzerinde, gerekli durumlarda düzeltmeler yapar.

KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER

- Ölçüm aletleri (kumpas, mikrometre, mastar vb.),
- Çizim aletleri ve malzemeleri (pergel takımı, rapido takımı, resim masası, gönye takımları vb.),
- Büro makineleri (bilgisayar, ozalit makinesi, fotokopi makinesi vb.).

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine ressamı olmak isteyenlerin:
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,
- Gördüklerini zihinde canlandırabilme,
- Tasarım yeteneği,
- Tasarladığı cisimlerin krokilerini çizebilme yetenekleri gelişmiş,
- Elleri ve gözleri sağlam ve uyumlu şekilde çalışan,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli,
- Sayısal düşünme yeteneği olan,
- Sabırlı ve düzenli
kimseler olmaları gerekir.

Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran bir özelliktir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine ressamları, makine parçaları üreten fabrika ve atölyelerin teknik resim bürolarında çalışırlar. Çalışmalarını makine mühendisi ve makine teknisyenlerinin gözetiminde yürütürler. Zaman zaman diğer çalışma arkadaşları ile iletişime girebilirler ancak, iş genellikle yalnız yürütülmektedir.

D- MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER

Makine ressamlığı mesleğinin eğitimi, teknik lise, endüstri meslek liseleri ve çok programlı liselerin "Makine Ressamlığı" bölümünde yer verilmektedir. Bu bölüm hemen hemen bütün büyük illerdeki endüstri meslek liselerinde, teknik liselerde ve bazı çok programlı liselerde mevcuttur.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER

- Matematik,
- Resim,
- İş-Teknik.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI

Endüstri Meslek Liseleri ile çok programlı liselere girebilmek için;
İlköğretim mezunu olmak yeterlidir.

Teknik Liselere girebilmek için: endüstri meslek ve çok programlı liselerin 1. sınıfını başarıyla bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan istekli öğrenciler, kontenjan varsa ikinci sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi endüstri meslek liselerinde, t eknik liselerde 4 yıl olup, eğitim; 2 gün okul, 3 gün işletme eğitimi olarak yapılır.

Meslek eğitiminin içeriği:

a) Teorik eğitimde; İzdüşüm, noktanın izdüşümü, doğruların izdüşümü, düzlem yüzeylerin izdüşümü, cisimlerin izdüşümü, delme noktaları, düzlemlerin kesilmesi, mekaniğin tanımı ve bölümleri, birim ve birim sistemleri, statik ve temel ilkeler, moment ağırlık merkezi, merkezkaç, cisimlerin dayanımı ve gerilimi, çekilme, basılma, kesilme, eğilme, burulma dayanımları, hidrolik prensipleri, basit hidrolik sistemlerin çizimi, pnömatik, hidropnömatik, devre, basit pnömatik sistem çizimi ve okutulması, malzeme bilgisi, makine bilgisi ve şekillendirme, makine, vida, cıvata ve somunlar, kamalar, dişliler, makaslar, matkap makineleri, vargel, planya, torna makineleri, ölçme ve kontrol aletleri, kumpaslar, mikrometreler, mastarlar gibi konular öğretilir.
b) Pratik eğitimde; Çizim araçları ve gereçleri, çizgi, yazı, izdüşüm, görünüş çıkarma, ölçülendirme ve ölçekler, kesit görünüşler, perspektif, yüzey işleme işaretleri, yüzey pürüzlüğü ve özel işlemler, tolerans ve alıştırmalar, kroki, basit parçaların yapım resmi, yaylar, perçinler, kaynaklar, kasnaklar, kayma, dirençli yataklar, kamalar, silindirik düz dişliler, az parçalı komple ve detay resimleri, mil tespit plakaları, kalıp çizimleri, konik dişliler, helis dişliler çizimi, teknik büro çalışmaları, komple detay çizimleri, bilgisayar destekli proje çizimleri (Autocad) gibi konular öğretilir.
Ayrıca; 9.sınıfta genel kültür derslerinin yanısıra tanıtım ve yönlendirme dersi de ilave edilmiştir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini tamamlayanlar "Teknisyen" unvanı ve meslek lisesi diploması alırlar.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine ressamlığı eğitimini alanlar; mühendislik ve proje bürolarında, fabrikalarda mühendislerin yanında yardımcı eleman olarak çalışırlar. Makine üretimi yapan işletmelerde çalışma olanağı mevcuttur. Ancak bu meslekte çalışma olanağı eğitimi bitirenlerin sayısına oranla daha azdır. Ayrıca, edindikleri bilgi ve becerilerin iş piyasasında bazı mesleklerde kullanılması sebebiyle; satın almacı, stok kontrol elemanı (ambarcı) olarak, montaj hattı ve üretim planlaması bölümlerinde çalışabilirler.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir.
Eğitim gören adayların hastalık, iş kazası, ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir, muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigorta Kurumu’nca karşılanır.
İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.

EĞİTİM SONRASI

İşletmelerde tecrübeye göre ücret de artar. Asgari ücretin 2-3 katı ücret alabilirler.

G- MESLEKTE İLERLEME

Meslekte uzmanlaşmanın pek fazla belirginleşmemesine rağmen, işyerinde üretilen mamule göre uzmanlaşmalar görülebilir. Örneğin resimhane şefi olabilirler.
Endüstri Meslek Lisesi, çok programlı lise ile teknik liselerin Makine Ressamlığı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Makine-Resim-Konstrüksiyon, Makine ve Otomotiv ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, endüstri meslek lisesi, çok programlı lise ile teknik lise mezunları bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Makine Resmi ve Kontrüksiyonu Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BENZER MESLEKLER

- Makine teknisyeni,
- Makine teknikeri,
- Teknik ressam.

H- EK BİLGİLER

Makine ressamlarında meslek hastalıkları ile ilgili olarak göz, bel, sırt ağrıları ile kireçlenme rahatsızlıkları söz konusudur. Belirgin ve mesleğe özgü iş kazaları bulunmamaktadır.

I- YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

- İŞKUR "Türk Meslekler Sözlüğü", Ankara 1983-Yayın No: 173,
- Teknik resim kitapları,
- Milli Eğitim Bakanlığı broşürleri,
- Meslek elemanları,
- Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
- ÖSYM 2005 ÖSS Sınav Kılavuzu,
- 4702 Sayılı Kanun.

İ- DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek danışma Merkezi,
- Bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan Türkiye iş Kurumu il ve şube müdürlükleri.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dessas.yetkinforum.com
 
180-LABORATUAR TEKNİSYENİ 181-MADEN MÜHENDİSİ182-MAKİNE MÜHENDİSİ183-MAKİNE RESSAMI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 184-Makine Teknisyeni 185-Makinist 186-Maliye Meslek Elemanı 187-Malzeme Bilimi Mühendisi
» 14-ALT YAPI TEKNİSYENİ
» 192-Mekatronik Teknisyeni 193-Metal İşleri Teknisyeni 194-Metalurji Teknisyeni 195-Metalurji Ve Malzeme Mühendisi
» 131-GAZETECİ 132-GAZETECİLİK VE HALKLA İLİŞKİLER ÖĞRETMEN 133-GEMİ ELEKTRONİĞİ VE HABERLEŞME TEKNİSYENİ 134-GEMİ İNŞAA TEKNİSYENİ
» 99-ELEKTRİK TEKNİSYENİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HERSEY BURDA :: MESLEKLER :: MESLEKLERİ TANIYALIM-
Buraya geçin: