En yüksek maaşı kim alıyor?
Ücret bakımından dolgun ve düşük olan birimlerin belirtildiği “Başlangıç Ücret ve Yan Haklar Araştırması”na göre perakende, lojistik ve finansal hizmetler sektörleri istihdama devam ediyor.
İş bulmak kadar çalışma şartlarının da önemli olduğu günümüzde özellikle maaş oranları sürekli tartışılan konular arasında yer alıyor. Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye’nin yaptığı “Başlangıç Ücret ve Yan Haklar Araştırması” ise iş dünyasına adım atacaklara rehberlik ediyor.
21 farklı çalışma alanında başlangıç ücret ve yan haklarının ele alındığı araştırmada sermaye yapısı açısından yerli, yabancı, ortak girişim; çalışan sayısı bakımından ise KOBİ ve büyük ölçekli işletme konumundaki 63 şirket yer alıyor. İnşaattan bilişime, endüstriyel üretimden lojistiğe, perakendeden gıdaya kadar 10’dan fazla sektör temsilcisinin katıldığı araştırmaya göre başlangıç ücretlerinde en yüksek maaşı hukuk, iş geliştirme ve yönetici adayı (Management Trainee), satın alma ve iç denetim pozisyonlarında işe başlayanlar alıyor. En düşük ücretle işbaşı yapanlar arasında ise çağrı merkezi, idari işler, halkla ilişkiler ve muhasebe birimleri dikkat çekiyor.
ÜCRETLER ZAMLANMIŞ
Katılımcılardan yüzde 84’ünün 2010 yılında alım yapmayı planladığını belirten PwC Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri Müdürü Murat Karakaş, bu konuda perakende, lojistik, kimya ve finansal hizmetler sektörlerinin öne çıktığını söylüyor. 2009 yılındaki başlangıç ücretlerinin geçen yıla göre yüzde 6,7 yükseldiğini vurgulayan Karakaş, “2010 yılı ücret artışları büyük oranda yüzde 4 ila 10 arasında gerçekleşmiş” diyor.
Araştırma sonuçlarına göre öne çıkan uygulamalardan biri de ücret artışlarının yılda bir defa gerçekleştirilmesi. Katılımcı şirketlerin sadece üçte birinde ise haftalık çalışma süresi 45 saatten az. İzin uygulamalarında genelde kanunda belirtilen süreler dikkate alınıyor. Ancak yabancı şirketler bu sürelerin üzerine çıkıyorlar. Sağlık sigortası kapsamına eş ve çocukların katılımı konusunda da yabancı şirketler ile finansal hizmetler sektöründeki şirketler daha iyi olanaklar sunuyor.
YENİ ALIMLAR
Birimler arasında ücret sıralaması konusunda sessiz kalmayı tercih eden Yapı Kredi Bankası İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, 2010 yılında yaklaşık bin kişiyi işe almayı hedefliyor. “Yıl içinde 60 şube açmayı planlıyoruz. Yönetici adayı programı çerçevesinde genel müdürlük birimlerimiz ve şubelerimiz için işe alım gerçekleştireceğiz” diyen Kavuncu, deneyimli yönetici alımlarında ise alanında uzman, dinamik, yenilikçi profilleri değerlendireceklerini belirtiyor.
300 KİŞİYE İSTİHDAM
Nihat Çukurkaya / Ceva Türkiye & Balkanlar İK Direktörü
Ceva olarak bugün itibariyle çalışan sayımız beş bin. 2010 yılının sonunda beş bin 300 kişilik bir aile olmayı öngörüyoruz. Yıl içinde ilk etapta yeni başlayan operasyonlarımızda yetiştirilmek üzere lojistik ve mühendislik alanlarında görev almak isteyenlere iş olanağı sağlamayı planlıyoruz. Operasyonlar (depolama, dağıtım ve inbound lojistik), iş geliştirme, müşteri ilişkileri, mali işler, uluslararası nakliye gibi alanlarda da organizasyonumuzdaki büyümeye paralel olarak yeni pozisyonlar açmayı düşünüyoruz. (Sabah)