Toplu yemek sektörü canlanıyor
Sektör yılın son aylarıyla birlikte yeniden canlandı.
Haber : Levent Gökmen / 07 Şubat 2010 Pazar
Küresel kriz nedeniyle Türkiye’de birçok işyeri, kapılarına kilit vurmak ya da işçi çıkarmak zorunda kaldı. Ancak bu durum, sadece işçi çıkaran şirketleri ya da çalışanları etkilemedi. Bu şirketlere hizmet veren toplu yemek (catering) sektörü de krizden payına düşeni aldı.
2006 yılında 7 milyon kişiye hizmet veren sektör, 2007, 2008 yılarında 6.5 milyon kişiye hizmet verirken, bu rakam giderek düştü. 2009’da işten çıkarmalarla bu rakam 5.5 milyon kişiye geriledi.
TÜİK verilerine göre geçen aralık ayında sanayi üretiminin artması ile şirketler çıkardıkları elemanları geri almaya başladılar; bu da catering sektörüne olumlu yansıdı. 2009’un son aylarında ve 2010’un ilk aylarında kriz öncesi rakamlara yaklaşan sektör, günlük tabldot çıkardığı kişi sayısında toparlanma yaşadı ancak bu durum kârlılıklara aynı oranda yansıyamadı.
İki yıldır zam yapılmıyor
2009 yılında 5.5 milyon kişiye yemek hizmeti veren ve 5.5 milyar dolar ciro yapan sektörün, krizin etkilerinin silinmeye başlayacağı 2010’da toparlanarak 6 milyon kişiye hizmet vererek 6 milyar dolar ciro gerçekleştirmesi bekleniyor.
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) ve İSO Hazır Yemek Sanayicileri Meslek Komitesi Başkanı Engin Güner, sektörün geçen aralık ayından itibaren rakamsal olarak toparlanma yaşadığını ancak kârlılığın azalması nedeniyle bunun cirolara yansımadığını söylüyor.
Özellikle kırmızı ette yaşanan fiyat yükselişinin yemek fiyatlarına olumsuz yansıdığını ifade eden Güner, sektörün maliyetlerini düşürmek için beyaz ete ve sebzeye yöneldiklerini, son iki yıldır da yemek fiyatlarına zam yapmadıklarını belirtiyor.
Kârlılık düşük
2006 ve 2007 yıllarında 3-3.5 dolar seviyelerinde olan tabldot yemeğin fiyatı, 2008 ve 2009 yıllarında 2.2-2.9 dolarlara kadar geriledi. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin müşterileri ile kolkola girerek 18 aydan beri zam yapmadıklarını söyleyen Avrupa Catering Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozdağ, “Küresel ısınmayla birlikte gıda fiyatlarının artması, küresel kriz ve et fiyatlarındaki artış, maliyetlerimizi artırdı ama hala direniyoruz. Kazanlarımızda patates yerine karşılıksız çek kaynatıyoruz” diyor.
Bozdağ, krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte şirketlerin çalışanlarına çok çeşitli mönüler sunmaları halinde sektörün kârlı dönemlerine geri dönebileceğini belirtiyor. Toplu yemek sektörü davetlere ve